Korona-aika on tuonut monelle luurit korville, kun työt ovat siirtyneet kotiin. Etäpalaveriin ei kaipaa kodin taustaääniä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta näkee kuulokkeiden pitkäaikaisessa käyttämisessä riskinsä.
– Tämän kevään ilmiö on vastaanotolla näkyneet korvatulehdukset aikuisilla. Lukiolaiset ovat käyttäneet tuntikaupalla nappikuulokkeita etäkoulussa, hän kertoo.
Kuulokkeiden käyttö häiritsee korvakäytävien tuulettumista ja nostaa lämpötilaa ja kosteutta. Bakteerit pitävät kuuman kosteista olosuhteista, ja ulkokorvaan eli korvakäytävään voi muodostua kipeä tulehdus.
– Kuulokebuumi on sen verran nuori ilmiö, että pitkäaikaisvaikutteita ei tunneta, hän sanoo.
Monet pitävät erityisesti täysin langattomia kuulokkeita tuntitolkulla korvissaan, mutta Lindblad neuvoo pitämään pieniä taukoja tiheästi.
– Maalaisjärjellä sanoisin, että noin tunnin välein.
Niklas Lindbladin mukaan korvalehden päälle asettuvat kuulokkeet ovat parempi valinta, koska ne antavat korvan tuulettua paremmin.
Mitä tiiviimmin ja pidemmäksi aikaa korvat on täytetty, sitä suurempi tulehduksen riski on. Riskiin vaikuttaa myös korvakäytävien paksuus ja korvavahan koostumus. Nappikuulokkeiden lisäksi myös pumpuli, korvatulpat ja kuulolaitteet voivat aiheuttaa tulehduksen, vaikka kuulolaitteissa onkin ilmastointiaukko.
Ulkokorvantulehdus ei ole vaarallinen, mutta kipeä se on. Tauti vaatii lääkkeet ja perinpohjaisen korvien puhdistuksen.
– Me korvalääkärit pidämme ulkokorvantulehdusta usein kesätautina, koska se voi muodostua uinnin jälkeen, kun vettä jää korviin lämpimällä ilmalla.
Lastentautina yleisempi tulehdus on välikorvantulehdus, joka usein syntyy tärykalvon sisäpuolelle flunssan jälkeen.
Näyttelijä Riku Nieminen kookkaat kuppikuulokkeet korvillaan.
Korvalehden päälle asettuvissa kuppikuulokkeissa ilma vaihtuu nappikuulokkeita paremmin. Trendikkäistä vastamelukuulokkeista korvalääkäri myös pitää, koska niillä musiikkia kuunnellaan yleensä tavallista pienemmällä äänenvoimakkuudella.
– Absoluuttista totuutta tai tutkittua tietoa siitä, mitkä kuulokkeet ovat korvalle parhaat, ei ole.
Erityisesti nappikuulokkeet kannattaa pestä veteen kastetulla paperilla säännöllisesti hygieniasyistä. Huonosti istuvat kuulokkeet voivat hangata mekaanisen haavan korvakäytävän juureen.
– Tärkeintä on kuitenkin, mitä ja kuinka kovaa kuunnellaan, Lindblad jatkaa.
Kuulolaitteita.
Kuulovaurio muodostuu yleensä vuosien ja vuosikymmenten aikana. Sitä ehkäistäkseen desibelitasot kannattaa pitää maltillisina. Lindblad kiittelee sitä, ettei kännykältä voi nykyään kuunnella kuulokkeilla musiikkia yli 85 desibelin voimakkuudella.
Hetkellisetkin melupiikit voivat häiritä kuuloa.
– Tavallinen tapaus on metsästäjä hirvipassissa, joka ei ehdi tai muista laittaa kuulosuojia päälle ampuessaan.
On merkki korvan mikrovaurioista, jos konsertin jälkeen korvissa piippaa. Kuulosuojia kannattaakin käyttää, ja Lindblad pitää hyvänä ilmiönä niiden yleistymisestä festivaaleilla ja konserteissa.
– Sisäkorvaan kun ei ole varaosia olemassa. Tai synnynnäisesti kuulovammaisille sellainen voidaan asentaa, mutta myöhemmät kuulovauriot korjataan kuulolaitteilla.
Entisen veroiseksi kuuloa ei laitteella saa. Lindblad vertaa kuulolaitetta silmälaseihin, joilla näön voi korjata käytännössä täydelliseksi.
– Kuulolaite ei ole siinä mielessä lähelläkään silmälaseja.
Erilaisia kuulolaitteita.
Korvalääkäri tahtoo pyytää suomalaisia jättämään korvansa rauhaan.
– Yksi suuri murhe on, kun suomalaiset harrastavat korvien puhdistusta kaiken maailman tikuilla ja puikoilla. Peukalosääntö on, että terve korva puhdistaa itse itsensä.
Puhdistusyrityksissä vaha työntyy usein syvemmälle, jolloin se voi muodostaa tiukan vaikun korvakäytävään. Myös sisään työntyvät nappikuulokkeet voivat puskea vahaa syvemmälle. Vaikku ei itsessään ole vaarallinen, mutta se heikentää kuuloa.
– Monet potilaat ovat sanoneet, että olo on kuin olisi tynnyrissä, päässä kaikuu ja humisee.
Jos korvakäytävät tuntuvat tarvitsevan puhdistusta, kannattaa ensihoidosta hankkia apteekista käsikaupassa myytävä suihke, joka pehmentää vahaa. Terveydenhoitaja voi suorittaa korvahuuhtelun tai vaikeimmissa tapauksissa korvalääkäri puhdistaa käytävät pienellä erikoisimurilla.