Suomalaispoliisit poseerasivat Black Lives Matter -kyltin kanssa mielenosoituksessa Helsingissä: ”Koko ammatti­kunta seisoo tällaisen takana”

”Kaikki rasismi ja poliisiväkivalta tuomitaan täysin”, toteaa vanhempi konstaapeli Harri Soininen.

Vanhemmat konstaapelit Harri Soininen (vas.) ja Janne Korhonen pitävät mielenosoituksen sanomaa tärkeänä.

4.6.2020 11:36

Vanhemmat konstaapelit Harri Soininen ja Janne Korhonen olivat valvomassa keskiviikkona Helsingin Senaatintorilla järjestettyä Black Lives Matter -mielenosoitusta. Soininen ja Korhonen kuuluvat Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan yksikköön.

– Meillä on tällainen neuvottelijan rooli aina näissä mielenosoituksissa. Otetaan yhteys järjestäjään ja varmistetaan hänen kanssaan, että mielenosoitus sujuu hyvin ja kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla, Soininen kertoo.

Senaatintorille kokoontui jopa 3 000 ihmistä osoittamaan tukensa Yhdysvaltalaisille Black Lives Matter -mielenosoituksille. Maailmanlaajuiset massiiviset mielenilmaukset saivat alkunsa, kun tummaihoinen George Floyd kuoli poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa Yhdysvaltain Minneapolisissa 25. toukokuuta.

Soininen kertoo, ettei mielenosoittajien ja poliisin välillä ollut tapahtuman taustoista huolimatta jännitteitä, vaan tapahtuma sujui rauhallisesti ja poliisia arvostettiin.

– Oli ilo havaita, että ihmiset olivat huomanneet eron näiden kahden maan välillä. Oltiin hyvillä mielillä ja kannustavia. Haluan välittää kiitokset kaikille osallistujille tästä arvostuksesta. Tuntui tosi hyvältä näin virkamiehellekin, Soininen sanoo.

Kuvan ottanut Markus Perkowsky kertoo, että idea kuvasta syntyi spontaanisti. Alueella jaettiin paperilappuja, joihin oli kirjoitettu valmiiksi mielenosoituksen iskulause ”Black Lives Matter”. Hän otti kaverinsa kanssa paperin ja kysyi kohdalle osuneilta poliiseilta, voisiko ottaa heistä kuvan lapun kanssa.

– He olivat kovin innostuneita ottamaan kuvaa ja iloisella mielellä, Perkowsky kertoo.

Perkowsky osallistui mielenosoitukseen, koska koki sen sanoman itselleen tärkeäksi. Hän kehuu tapahtumaa rauhalliseksi ja tunnelmaa positiiviseksi. Samaa sanoo myös vanhempi konstaapeli Soininen.

– Se meni oikein mukavasti. Järjestäjän kanssa oli helppo neuvotella ja poliisin rajoituksista pidettiin hyvin kiinni. Ainoa oli se, että agenda sai niin monet ihmiset liikkeelle, että jouduttiin sitten yhdessä järjestäjän kanssa muistuttamaan ihmisiä koronaviruksen aiheuttamista rajoitteista, Soininen kertoo.

Soininen sanoo, omasta ja koko ennalta estävän toiminnan puolesta, seisovansa tapahtuman viestin takana.

– Pyritään siihen, että koko ammattikunta seisoo tällaisen takana. Kaikki rasismi ja poliisiväkivalta tuomitaan täysin, Soininen kiteyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?