Professorilla on hyviä uutisia tuoreista korona­luvuista: ”Ihan mahtava tilanne” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Professorilla on hyviä uutisia tuoreista korona­luvuista: ”Ihan mahtava tilanne”

Julkaistu: 4.6. 8:05

Immunologian professori Seppo Meren mukaan koronavirusepidemia on Suomessa hiipumaan päin. Hän ei usko toiseen suureen aaltoon.

Koronaepidemia on Suomessa hyvää vauhtia kuihtumassa pois, arvioi immunologian professori Seppo Meri Helsingin yliopistosta. Tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi vain kahdesta uudesta koronavirustartunnasta. Keskiviikkona THL kertoi 24 uudesta tartunnasta. Varmistettuja koronavirustartuntoja on nyt yhteensä 6911.

– Päivittäistä vaihtelua voi olla monesta syystä. Isommassa kuvassa tartunnat ovat selvästi vähenemään päin, Meri sanoo.

Professorin mukaan olisi mielenkiintoista tietää, liittyvätkö uudet tartunnat koulujen avaamiseen. Alustavasti näyttää siltä, että kouluissa ei syntynyt uusia tartuntaryppäitä, mutta lopullinen tieto varmistuu vasta jonkun ajan kuluttua.

– Taudin itämisaika on keskimäärin viisi vuorokautta, joten viikko tai pari pitää odottaa koulujen Suvivirrestä, ennen kuin voi varmasti sanoa, ettei koulujen kautta tullut uusia tartuntoja.

Alkuviikosta purettiin joukko muita koronarajoituksia: ravintolat, maauimalat ja museot avattiin.

Millainen vaikutus Suomen avautumisella on koronavirustilanteeseen?

– Aika näyttää. Jos uusia tapauksia on näin vähän, niin uusien tartuntojen riski pienenee. Aina voi olla tunnistamattomia tapauksia ja todennäköisesti onkin.

Tehohoidossa olevien potilaiden määrä jatkoi laskuaan keskiviikkona. Tällä hetkellä teholla hoidetaan seitsemää koronapotilasta.

– Se on ihan mahtava tilanne, että tässä saatetaan saada epidemia kuriin. Trendi on koko ajan ollut alaspäin. Tämä oli vähän odotettua, Meri miettii.

Professori Seppo Meri ennustaa, että koronavirusepidemia voi kuihtua Suomessa kesän aikana.

Immunologian professori arvioi IS:lle jo helmikuussa, että epidemian huippu nähtäisiin Suomessa huhtikuussa, minkä jälkeen laskua olisi 2–4 kuukautta.

– Aika hyvin se sitä ennustusta on noudattanut. Epidemia on kulkenut täällä toistaiseksi vähän samaan tapaan kuin Kiinassa, mutta hidastettuna.

Ruotsissa on ollut koronakuolemia väestöön suhteutettuna seitsemän kertaa enemmän kuin Suomessa. Meren laskujen mukaan Suomen rajoitustoimenpiteet ovat voineet säästää parin tuhannen ihmisen hengen.

– Ruotsi on potentiaalinen tartunnanlähde suomalaisille vielä niin kauan kuin siellä tapauksia on. Mutta eiköhän sielläkin tartuntojen määrä ole laskussa.

Professorin mukaan epidemian voidaan katsoa kuihtuneen, kun uusia tartuntoja ei enää todeta. Hän ennustaa, että korona voi kuihtua Suomessa kuukaudessa tai kahdessa – parhaimmassa tapauksessa kesäkuun loppuun mennessä.

– Epidemia voi putkahtaa syksyllä uudestaan, kun koulut avataan ja ihmiset palaavat kesälomilta takaisin työpaikoilleen. Ihmiset voivat tuoda tapauksia kesälomamatkoilta. Kolmas vaihtoehto on, että epidemia jatkuu venyen ja vanuen pidemmän aikaa.

Kolmatta vaihtoehtoa tukee se, että tautia on muualla maailmassa. Sieltä se voi aina tulla Suomeenkin.

– Itse en jaksa uskoa, että toista suurta aaltoa tai epidemiaa pääsisi tulemaan. Ainakin siihen voidaan vaikuttaa, jolloin se saataisiin paremmin kuriin.

Meren mukaan on epätodennäköistä, että Suomea enää suljettaisiin koronan vuoksi samaan tapaan kuin maaliskuussa.

– Nyt osataan kohdistaa rajoitustoimenpiteet paremmin. On kaiken A ja O, että pystytään tunnistamaan tapaukset, jäljittämään kontaktit ja kohdistamaan eristystoimenpiteet tartuntaketjuun. Silloin ei esimerkiksi tarvitsisi koko Uuttamaata sulkea, jos Lohjalla olisi epidemia.

Kesäaikana ihmisten sosiaalista kanssakäymistä helpottaa se, että ulkoilmassa tartuntojen riski on pienempi kuin sisätiloissa. Professorin mukaan mahdollisia vaaranpaikkoja uusille tartuntaryppäille ovat sisätiloissa järjestettävät kokoontumiset tai esimerkiksi tilanne, jossa ulkoa siirrytään kylmän ilman vuoksi sisätiloihin juhlimaan.

– Nyt on hyvä olla vielä varovainen. Ei kannata riskeerata hyvää tilannetta. Se on takaisku meille kaikille, jos jossakin porukassa tartunta pääsee leviämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?