Yli 15 vuotta vanha kultasepänliikkeen ryöstö ratkesi nahkakäsineiden avulla – silti syyllinen välttyi rangaistukselta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yli 15 vuotta vanha kultasepänliikkeen ryöstö ratkesi nahkakäsineiden avulla – silti syyllinen välttyi rangaistukselta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa tuomion keskiviikkona.

Julkaistu: 3.6. 16:47

Turussa sijaitseva kultasepänliike ryöstettiin yli 15 vuotta sitten. Nyt tapaus saatiin selvitettyä – ainakin osittain.

Turussa sijaitseva kultasepänliike ryöstettiin vuoden 2005 tammikuussa.

Liikkeen myyjää lyötiin useita kertoja nyrkillä, hänet kaadettiin maahan ja miehen kädet, jalat sekä suu teipattiin. Lopuksi hänet raahattiin liikkeen takahuoneeseen. Ryöstäjät saivat erilaisia kultakoruja noin 64 000 euron arvosta.

Ryöstäjiä oli kolme, ja he poistuivat paikalta ennen poliisien paikalle tuloa.

Pääosa anastetuista koruista löytyi myöhemmin Turun Pansiossa sijaitsevasta yksityisasunnosta, mutta tekijöitä ei saatu kiinni. Keitä olivat nämä kolme ulkomaalaista miestä ja minne he menivät?

Näihin kysymyksiin ei saatu vuosikausiin mitään tolkkua, kunnes tapaus lähti viime vuonna purkautumaan.

Korujen lisäksi asuntoon oli aikoinaan jäänyt muun muassa nahkakäsineet ja fleecepusero, joista oli otettu näytteet. Niistä saaduista DNA-testeistä pystyttiin osoittamaan, että kyseisiä vaatteita ryöstöpaikalla oli käyttänyt vuonna 1977 syntynyt mies.

DNA-testit tuottivat tulosta vasta viime vuonna, koska mies jäi viranomaisten haltuun ulkomailla. Ulkomaan viranomaiset saivat DNA-rekisteristä niin sanotun ”hitin”, ja he huomasivat, että miehen DNA oli yhdistetty Suomessa tapahtuneeseen rikokseen. Mies tuotiin Suomeen tämän vuoden maaliskuussa.

Mies myönsi kuulusteluissa olleensa yksi kolmesta ryöstäjästä. Hän kiisti kuitenkin käyttäneensä myyjään väkivaltaa, eikä hänen mukaansa ryöstössä käytetty oikeaa asetta, kuten syyttäjä väitti.

Oikeuden mukaan mies oli ryöstössä tekijäkumppanina mukana, eikä sillä ollut syyksi lukemisen kannalta merkitystä, käyttikö hän nimenomaisesti väkivaltaa vai ei.

Mutta oikeus oli kuitenkin sitä mieltä, ettei kohdistettu väkivalta ollut lain tarkoittamalla tavalla erityisen julmaa eikä raakaa. Vammoista ei aiheutunut hengenvaaraa. Koska ryöstössä käytettyä asettakaan ei koskaan löydetty, oikeus ei voinut olla varma, oliko se aito vai ei. Näistä kahdesta syystä syyte törkeästä ryöstöstä kaatui.

Oikeus oli sitä mieltä, että mies olisi syyllistynyt perusmuotoiseen ryöstöön. Perusmuotoiseen ryöstöön syyttäjällä ei ollut kuitenkaan enää syyteoikeutta, vaan se ja itse rikos oli vanhentunut. Tästä syystä miestä ei voitu tuomita mistään rikoksesta. Oikeus määräsi miehen heti vapautettavaksi vankilasta.

Syyteoikeuden vanhentuminen ei poistanut kuitenkaan sitä seikkaa, että mies oli vahingonkorvausvelvollinen uhrille. Mies joutuu maksamaan uhrille 3 500 euron kipu- ja kärsimyskorvaukset. Samaten mies joutuu maksamaan vajaat 5 800 euron korvaukset vakuutusyhtiölle, joka oli maksanut kyseisen summan kultasepänliikkeelle kateisiin jääneistä kultakoruista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa tuomion maanantaina, eikä se ole siten lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?