Uutta tietoa koronaviruksen vaikutuksesta: Osalla potilaista pitkä­aikaista sekavuutta, joillakin pysyvän keuhko­vaurion riski - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutta tietoa koronaviruksen vaikutuksesta: Osalla potilaista pitkä­aikaista sekavuutta, joillakin pysyvän keuhko­vaurion riski

HUS:n Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan covid-19-potilaat ovat myöhemmin valittaneet lääkäreilleen muun muassa aaltoilevista hengitysoireista, väsymyksestä, huimauksesta ja alituisesta yskästä.

Jotkut potilaat ovat Järvisen mukaan kadottaneet maku- ja hajuaistinsa.­

3.6. 15:07

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden sairaaloidensa koronapotilaiden hoidosta vuodeosastolla sekä taudin jälkioireista.

Paikalla puhunut ylilääkäri Asko Järvinen totesi omassa puheenvuorossaan, että tutkimustieto taudin pitkäaikaisista oireista on edelleen vähäistä. Osa sairaalahoitoon joutuneista potilaista on kärsinyt myöhemmin sitkeästi aaltoilevista jaksoista hengitysoireita, väsymystä, huimausta sekä alituisesta yskästä. Jotkut potilaat ovat kadottaneet maku- ja hajuaistinsa.

– Tavallinen influenssa tapaa vaikuttaa yhteen keuhkolohkoon, joita ihmisellä on kuusi. Korona vaikuttaa koko keuhkoon, Järvinen totesi.

– Osalla potilaista on merkittävä keuhkovaurion riski. Keuhkokudos ei välttämättä toivu ennalleen.

Vaikkei Järvisen mukaan koronan vaikutuksista keskushermostoon ole vielä tutkittua tietoa, on lääketieteellisissä julkaisuissa keskusteltu tehohoitopotilailla esiintyneestä sekavuudesta. Sekavuustilojen vuoksi osa vuodeosastolle siirtyneistä potilaista on jouduttu palauttamaan tehohoitoon.

– On mahdollista, että mukana on myös psykiatrisia ja neurologisia oireita, Järvinen totesi.

Lieväoireiset potilaat näyttävät Järvisen mukaan kuitenkin parantuvan taudista nopeasti.

”Muiden oireiden hoitoa ei tule laiminlyödä koronan takia”

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen peräänkuulutti tilaisuuden aikana, että muidenkin kuin covid-19-taudista kärsivien on nykyoloissa tärkeää hakeutua hoitoon.

– Haluan korostaa, että kenenkään ei tulisi laiminlyödä hoitoaan. Ei pidä jäädä kotiin ihmettelemään oireitaan, Tuominen totesi.

Muut kuin koronaan liittyvät verikokeet ovat HUSin analyysien mukaan vähentyneet selvästi koronan aikana. Trendi ilmenee myös Jorvin polipäivystyksessä selvästi vuotta 2019 vähäisempinä potilaskäynteinä.

Tuomisen mukaan osan vähentyneistä käynneistä selittävät kuitenkin poikkeusaikana samanaikaisesti vähentyneet infektiot ja tapaturmat.

Positiivisten koronanäytteiden uskotaan harvenevan jatkossakin HUSin laboratorioissa. Tällä hetkellä positiivisten osuus kaikista näytteistä on 1,7 prosenttia.

Tuomisen mukaan yhteiskunnan avautumien herättää kuitenkin HUSissa huolta uudestaan paisuvista tartuntamääristä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?