Vantaalainen Kaisa videoi yllätyksen lenkkipolulla: katso kuinka jalattomat liskot lempivät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vantaalainen Kaisa videoi yllätyksen lenkkipolulla: katso kuinka jalattomat liskot lempivät

Julkaistu: 2.6. 21:09

Usein käärmeeseen sekoitettu vaskitsa on rauhoitettu liskolaji, joka viihtyy yleensä hämärässä ja viileässä ympäristössä.

Vantaalaista Kaisa Eskolaa odotti Ylästön lenkkipolulla yllätys, kun hän koiria ulkoiluttaessaan törmäsi lempiviin vaskitsoihin.

– Olin vakiolenkillä koirieni kanssa. Olin hetkeä aikaisemmin jäänyt katsomaan purossa olevia nuijapäitä. Kun jatkoin matkaa, silmiini osui kaksi vaskitsaa, Eskola kertoo.

Eskola kuvailee vaskitsoja kookkaiksi. Uroksen hän arvioi olleen noin 30 ja naaraan yli 30 senttimetriä pitkä.

– Olen nähnyt vaskitsoja aiemminkin, mutten tämmöistä lempimistä. Äkkiä otin kännykän ja rupesin kuvaamaan, kun tiesin, ettei sitä joka päivä näe.

Eläinlääkäri Johanna Raulio kertoo, että vaskitsat parittelevat tyypillisesti touko- ja kesäkuussa. Hänen mukaansa videolla näkyvä puuhastelu on hyvin todennäköisesti parittelua.

Videolla näkyy, kuinka koiras puree naarasta.

– Pureminen on todella tyypillistä, muttei parittelu vielä tuosta onnistu, Raulio kommentoi videota.

Hän kertoo, että parittelussa koiras siirtyy niin, että se pitää naarasta niskasta kiinni. Vasta kun naaras pysähtyy, parittelu onnistuu.

Eskolan mukaan videon päätyttyä vaskitsat siirtyivät ruohikon suojiin piiloon. Raulio arveleekin, että pari siirtyi jatkamaan lempimispuuhia suojaisampaan paikkaan.

Vaskitsat ovat tyypillisesti kuparin värisiä.

Vaskitsa on jalaton liskolaji, joka sekoitetaan usein käärmeisiin. Lajit voi erottaa toisistaan esimerkiksi niiden liikkeistä. Vaskitsat liikkuvat käärmeisiin verrattuna jäykästi.

– Monet ihmiset eivät edelleenkään tiedä, mitä vaskitsat ovat. Toivon, että ihmiset havahtuvat siihen, että ne ovat täysin vaarattomia liskoja, Eskola sanoo.

Eskola muistuttaa, että esimerkiksi pyöräillessä tulee varoa, ettei litistä liskoja.

– Ne ovat aika huomaamattomia tuollaisessa maastossa.

Raulion mukaan vaskitsat liikkuvat yleensä hämärissä ja viileissä ympäristöissä kuten metsiköissä.

Eskolan tavoin myös Raulio muistuttaa, ettei vaskitsoja ole syytä pelätä.

– Tietenkään mitään matelijaa ei mielestäni pitäisi tappaa, mutta erityisesti ei vaskitsaa siksi, että luulee sitä käärmeeksi.

– Ne ovat täysin myrkyttömiä ja vaarattomia, ja hampaatkin ovat todella pienet. Niitä ei tarvitse pelätä yhtään, sanoo Raulio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?