Tapio Sadeojan kolumni: Kasvosuojat toimivat kyllä muualla mutta ei meillä – surullinen maskilinjaus syö ministeriön uskottavuutta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tapio Sadeojan kolumni: Kasvosuojat toimivat kyllä muualla mutta ei meillä – surullinen maskilinjaus syö ministeriön uskottavuutta

Julkaistu: 2.6. 13:32

Jos hallitus ei anna mitään suositusta kasvosuojien käytöstä ja jää muiden Pohjoismaiden linjoille, se on puhtaasti poliittiseen harkintaan perustuva arvovalinta, kirjoittaa Tapio Sadeoja kolumnissaan.

Kiina, Japani, Eteä-Korea, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Saksa, Itävalta, Kreikka, Italia, Kroatia, Portugali, Puola, Sveitsi, Tshekki, Singapore, Yhdysvallat. Kaikissa näissä ja näiden lisäksi pitkälti yli sadassa maassa on annettu suositus tai määräys kasvosuojien käytöstä koronaepidemian hillitsemiseksi.

Yli 90 prosenttia maailman väestöstä asuu maissa, joissa on ohjeistus maskien käytöstä.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö (stm) teetti oman selvityksensä suojien käytöstä ja totesi, että niiden vaikutus infektioiden leviämiseen on vähäinen tai olematon.

Siis onko koko muu maailma väärässä?

Stm:n selvityksen lopputulos on tuskin yllätys kenellekään, sillä ilman mitään selvityksiäkin ministeriö osasi jo maaliskuussa kertoa ”kasvomaskien olevan hyödyttömiä ja mahdollisesti jopa haitallisia epidemian leviämisen torjunnassa”.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta yritti toukokuun alussa poiketa tästä linjasta sanoen uskovansa, että maskien käytöstä on hyötyä. Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila tyrmäsi Tervahaudan näkemyksen suoralta kädeltä yksityisajatteluna ja ilmoitti, ettei se vastaa ministeriön kantaa asiaan.

Hieman yli kaksi viikkoa sitten Tervahauta sanoi Ylen haastattelussa, että maskikysymys on Suomessa politisoitunut ja ja siihen liittyy näkökulmia, jotka eivät ole tieteelliseltä tai tietopohjalta ratkaistavissa.

Stm:n perjantaina julkaisemaa selvitystä tuleekin tarkastella tätä taustaa vastaan.

Olisi vaatinut suuren ihmeen, että selvityksen johtopäätökset olisivat olleet jotkut muut kuin ne nyt olivat. Joskus tieteen ja politiikan välinen ero on kuin veteen piirretty viiva – joskus ei sitäkään. Pelkällä tehtävänannolla saavutetaan ihmeitä.

Helsingin yliopiston infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen piti tutkimusta ”kapeakatseisena“ ja Columbian yliopiston apulaisprofessori Tuuli Lappalaisen mukaan stm:n selvitys oli rajattu niin kapeaksi, ettei mikään muu kuin nyt julkistettu lopputulos olisi ollut edes mahdollinen.

Kritiikkiin on yhtynyt merkittävä joukko suomalaisia asiantuntijoita ja tutkijoita.

Ministeriön julkaisu herätti myös ymmärrettävästi hämmästystä myös tavallisissa kansalaisissa.

Jos sairaaloissa ja hoivakodeissa henkilökunta käyttää kasvosuojia suojellakseen itseään tartunnoilta ja estääkseen tartuttamasta potilaita, niin miksi ihmeessä suojat menettävät merkityksensä, kun siirrytään näiden laitosten ulkopuolelle. Eivät menetäkään, vaikka kansalaisten suojat eivät kirurgisia maskeja olekaan, sanovat infektiolääkärit: pisaroiden leviämisen estäminen on yhä tehokas tapa estää pisaratartuntana etenevän taudin leviämistä.

Sattumalta, päivää ennen stm:n selvityksen julkaisemista maailman arvostetuimpiin tieteellisiin julkaisuihin kuuluva Science julkaisi oman selvityksensä maskien käytön merkityksestä hengitystieinfektioiden leviämisen estämisessä. Tulos oli täysin päinvastainen kuin stm:llä: kasvomaskien käyttö vähensi viruksen etenemistä erittäin merkittävästi. Sciencen selvitys perustui 21 tieteelliseen tutkimukseen asiasta.

Myös arvovaltainen Lancet tuli pari päivää sitten ulos tutkimuksellaan, joka osoitti kiistattomasti maskien hyödyt. Vastaavanlaisia tuloksia on saavutettu useissa muissa kansainvälisissä tutkimuksissa, joita ei kuitenkaan huomioitu stm:n selvityksessä. Käytännössä uutta tietoa maskien hyödyistä Covid19-viruksen torjunnassa tulee lähes päivittäin.

Vielä parahiksi loppuviikosta sata johtavaa tiedemiestä – joukossaan Nobel-palkittu virologi – ympäri maailman julkaisi vetoomuksen maskien käytön puolesta. Heidän mukaansa jos 80 prosenttia käyttää tietyissä julkisissa tiloissa kasvosuojaa, epidemia pysähtyy. Myös hallituksen tiedepaneeli päätyi maanantaina julkaistussa raportissaan suosittelemaan kasvosuojien käyttöä.

Stm:n selvitys maskien käytöstä on surullinen näytelmä, joka onnistui ainoastaan yhdessä asiassa: ministeriön uskottavuuden syömisessä. Selvitystä ei voi mitenkään perustellusti käyttää terveyspoliittisen päätöksenteon pohjana. Jos hallitus ei anna mitään suositusta kasvosuojien käytöstä ja jää muiden Pohjoismaiden linjoille, se on puhtaasti poliittiseen harkintaan perustuva arvovalinta.

Pakko on kuitenkin nostaa stm:lle hattua.

Vajaassa kuukaudessa se osoitti, että noin seitsemän miljardia ihmistä on turhaan ohjeistettu käyttämään kasvomaskia.

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien entinen vastaava päätoimittaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?