Parinsadan nuoren joukko­tappelu Helsingissä – poliisi kertoo riidan eskaloitumisesta: ”Aika äkkiä saadaan oma porukka ympärille” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Parinsadan nuoren joukko­tappelu Helsingissä – poliisi kertoo riidan eskaloitumisesta: ”Aika äkkiä saadaan oma porukka ympärille”

Poliisi kuvituskuvassa.

Julkaistu: 2.6. 10:56

Pasilan Triplasta on tullut nuorten uusi kokoontumispaikka.

Helsingin poliisi selvittää parhaillaan, mikä johti nuorisojoukkojen yhteenottoihin Malmilla ja Pasilassa. Maanantai-iltana useita poliisipartiota oli selvittelemässä parinsadan nuoren joukkotappelua.

Poliisin ennalta estävän toiminnon päällikkö, ylikomisario Jari Taponen sanoo, että ilmiönä nuorten rähinöinti ei ole mitenkään uusi asia.

– On tavallista, että nuoret kokoontuvat ja on riitoja. Toki nyt korona-aikana kun nuoriso ei ole kokoontunut missään, nämä pistävät silmään.

Taponen sanoo, että jotain riitaa on ollut joillakin nuorilla. Sen jälkeen on kerätty porukkaa ympärille ja lähdetty Malmille ja Pasilaan uhoamaan.

– Kun nuori on tunnekuohuissansa ja teini-iässä, sitten joku loukkaa häntä tai hänen ystäväänsä. Aika äkkiä saadaan oma porukka ympärille ja lähdetään selvittelemään asioita.

Toimintamalli ei Taposen mukaan poikkea mistään aiemmasta. Nyt vaan kun on käytössä sosiaalinen media, saadaan helpommin porukka koolle.

Taponen sanoo, etteivät nujakoitsijat liity kaupunginosiin. He eivät asu Malmilla eivätkä Pasilassa.

Molemmat kaupunginosat ovat joukkoliikenteen solmukohtia. Nuorten on helppo tulla sinne tapaamaan kavereita.

– Pasilassa pompsahtaa nyt esille, että kun Tripla avautui, huomasimme, että siitä alkoi pikku hiljaa tullut nuorison kokoontumispaikka.

Aiemmin nuoriso kokoontui Taposen mukaan Kampissa, sitä ennen Helsingin Rautatientorilla. Nuoret kokoontuvat näissä edelleenkin. Triplasta on tullut uusi kokoontumispaikka.

Korona-aikakin on Taposen arvion mukaan vaikuttanut nuorten yhteenottoon. Rajoitusten höllennyttyä nuoriso on alkanut liikkua ja tavata toisiaan.

– Pitäisi huolehtia siitä, että nuorille on tekemistä ja nuorisotalot ovat auki niin, että ympärillä on turvallisia aikuisia.

Kesällä pulmana on se, että nuorisotalot ovat koronarajoitusten vuoksi kiinni.

– Nuoret etsivät tiloja, joissa he voivat hengailla. Kauppakeskukset valikoituvat silloin luonnollisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?