Hallituksen tiede­paneeli suosittelee kasvo­maskien käyttöä

Tiedepaneelin raportin mukaan maskeilla voisi estää koronavirustartuntojen leviämistä etenkin oireettomilta kantajilta.

2.6.2020 10:07 | Päivitetty 2.6.2020 11:32

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamaa exit-työryhmää avustanut COVID-19-tiedepaneeli listaa maanantaina julkistetussa raportissaan hengitys­suojaimet hyödylliseksi tavaksi ehkäistä koronaviruksen tarttumista oireettomilta kantajilta.

Paneelin mukaan riski koronaviruksen uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä. Tilanteen pahentuessa hengityssuojainten käyttö on suositeltavaa varsinkin julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

– Hengityssuojat oikein käytettyinä suojaavat tartuttamasta muita, ja niitä on syytä pitää yhtenä torjuntakeinona ihmisjoukoissa, erityisesti vanhusten ja riskiryhmien parissa, raportissa todetaan.

Tiedepaneelin näkemykset poikkeavat merkittävästi sosiaali- ja terveys­ministeriön perjantaina julkaisemasta maskiselvityksestä. STM totesi selvityksensä pohjalta, että kasvosuojusten käytön vaikutus hengitys­tieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon.

Hallitus ei ole suositellut kansalaisille kasvomaskien käyttöä. Ensi viikolla hallitus keskustelee STM:n kasvomaskiselvityksestä ja tekee omia päätöksiään.

13-henkisen tiedepaneelinpaneelin raportti julkaistiin samassa yhteydessä valtiovarain­ministeriön exit-työryhmän raportin kanssa. Paneelin jäsenet ovat suomalaisia tutkijoita useammalta eri tieteenalalta, ja sen puheenjohtajana on toiminut professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta.

Exit-työryhmä kehotti maanantaina julkistetussa raportissaan varautumaan koronapandemian toiseen aaltoon.

Maskisuosituksesta uutisoi ensin Verkkouutiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?