Vuokraatko mökkiäsi? Viranomaisilta tärkeä muistutus loppu­siivouksesta korona-aikana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vuokraatko mökkiäsi? Viranomaisilta tärkeä muistutus loppu­siivouksesta korona-aikana

Vuokranantajan on huolehdittava mökin turvallisesta loppusiivouksesta, ohjeistaa Suomen Mökkivuokraajien puheenjohtaja Sari Hyvärinen.

Kesämökit täyttyvät lomailijoista tänä kesänä.­

2.6.2020 7:24

Kun ulkomaanmatkailu on koronapandemian takia jäissä, eikä välttämättä suositeltavaa, kotimaan matkailu nostaa suosiotaan tänä kesänä. Se luo omat uudet haasteensa mökkivuokraajille ympäri Suomen.

Suomen Mökkivuokraajien puheenjohtaja Sari Hyvärinen muistuttaa, ettei vuokralaisen pitäisi mennä mökille, jos on kipeänä. Ja jos mökkilomailun aikana tulee kipeäksi, olisi siitä syytä ilmoittaa vuokranantajalle sekä alueen terveydenhuoltoon.

– Ei pitäisi matkustaa kipeänä, Hyvärinen alleviivaa.

– Olisi myös tärkeää, että mökillä olisi turvallisuusohjeiden lisäksi ajantasaiset tiedot niistä läheisistä terveysasemista, joihin ottaa yhteyttä, jos sairastuu, Hyvärinen sanoo.

Ja jos vuokranantaja sairastuu, myös hänen pitäisi kehitellä varasuunnitelma mökkiläisten vastaanottamiseen. Joka tapauksessa vuokralaisen ja vuokraajan kannattaa välttää fyysistä kanssakäyntiä mahdollisuuksien mukaan, kun esimerkiksi vuokrasopimusta laaditaan tai vuokra maksetaan.

Hyvärinen tähdentää myös, että vuokranantajan vastuulla on huolehtia mökin turvallisesta loppusiivouksesta.

– Suositus on, että vuokranantajat, omistajat ja huoltajat siivoaisivat mökit itse terveysviranomaisten suositusten mukaisesti. Tärkeää on, että pyyhitään kaikki olennaiset kosketuspinnat, kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat.

– Vuokranantaja ei nimittäin pysty varmistumaan, että vieraat siivoavat riittävällä tarkkuudella. Ja jos vieraat siivoavat, pitäisi kuitenkin joka tapauksessa käydä itse tarkistamassa siivouksen jälki, Hyvärinen toteaa.

Myös Työ- ja elinkeinoministeriö muistuttaa ohjeistuksessaan, että mökinvuokraaja vastaa järjestämänsä palvelun terveellisyydestä sekä turvallisuudesta. Vuokraajan tulee TEM:in mukaan vastata mökin loppusiivouksesta asiakkaiden välillä. Vuokraajan tulee myös asettaa kirjallinen siivoussuunnitelma mökkiin näkyville.

Vaikka suositus on, että vuokranantaja siivoaisi mökin, olisi Hyvärisen mukaan kuitenkin tärkeää, että lomailija jättää mökin sellaiseen kuntoon kuin se oli tullessa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että huonekalut ovat paikoillaan ja roskat vietynä.

– Vieraiden kuuluu laittaa huonekalut ja astiat omille paikoilleen. Mökin kuuluu näyttää samalle, kuin sinne tullessa, Hyvärinen sanoo.

– Vieraiden ei kuulu jättää sotkua, vaan omat sotkut pitää siivota, Hyvärinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?