Suomesta pääsee kesällä Ruotsiin, Kroatiaan ja Portugaliin – ”Suurempi ongelma voi olla lento­yhteyden löytäminen” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomesta pääsee kesällä Ruotsiin, Kroatiaan ja Portugaliin – ”Suurempi ongelma voi olla lento­yhteyden löytäminen”

Portugali alkaa avata ulko- ja sisärajojaan 15. kesäkuuta lähtien. Suomalaiset voivat matkustaa Portugaliin kuitenkin jo nyt.

Julkaistu: 2.6. 6:02

Ilta-Sanomat selvitti, millaisia matkustusrajoituksia tällä hetkellä on eri maissa ja minne Suomesta pääsee lomamatkalle.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, jolla tarkoitetaan esimerkiksi vapaa-ajan matkoja. Ilta-Sanomat selvitti, millaisia matkustusrajoituksia eri maissa on ensi kesänä. Selvisi, että esimerkiksi Ruotsiin ja Kroatiaan pääsee Suomesta jo nyt suhteellisen vapaasti.

Kroatiaan pääsee Suomesta jo nyt suhteellisen vapaasti.

– EU-maista matkustaville ei ole rajoituksia. Sen sijaan odotamme, että matkailijat noudattavat suosituksia, joiden mukaan esimerkiksi maan sisällä matkustaminen ei ole ruotsalaisille suotavaa. Suurempi ongelma voi olla lento- tai laivayhteyden löytäminen, kertoo apulaispäällikkö Carina Mårtensson Ruotsin Helsingin-suurlähetystöstä.

Myös Ruotsiin pääsee matkustamaan jos sattuu löytämään lento- tai laivayhteyden.

Italiassa ja Espanjassa koronavirustilanne on ollut kevään aikana vakava ja maissa ovat vallinneet tiukat liikkumisrajoitukset. Kumpikin maa avaa rajansa matkailijoille kesän aikana.

Suomalaiset voivat matkustaa Viroon maanantaista lähtien ilman karanteenirajoituksia. Sen sijaan Suomeen palatessa pitää noudattaa kahden viikon omaehtoista karanteenia. Osa varustamoista onkin kertonut suunnitelmistaan lisätä lauttavuorojaan Helsingin ja Tallinnan välillä.

Latviaankin pystyy matkustamaan.

– Latviaan voi matkustaa, mutta saapumisen jälkeen täytyy olla 14 päivää karanteenissa. Julkisilla paikoilla täytyy pitää kahden metrin turvaväli muihin. Julkisessa liikenteessä suu tulee peittää maskilla tai esimerkiksi huivilla, Latvian Helsingin-suurlähetystöstä kerrotaan.

 Lennämme Amsterdamiin, Saksan kaupunkeihin, Prahaan ja Budapestiin. Tarjontaa on selkeästi enemmän heinäkuussa kuin tällä hetkellä.

Heinäkuussa Finnair lentää jo noin 40 kohteeseen Euroopassa ja Aasiassa.

– Rupeamme lisäämään pikkuhiljaa lentojen määrää sitä mukaan, kun kysyntä elpyy ja matkustusrajoituksia puretaan asteittain eri maissa, kertoo Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist.

Tallqvistin mukaan suomalaiset suunnittelevat jo lomiaan ja ovat kiinnostuneita erityisesti Euroopan kaupunkikohteista, joihin Finnair lentää heinäkuusta lähtien.

– Normaalisti heinäkuussa lennämme noin 350 lentoa päivässä. Nyt meillä on noin 100 lentoa päivässä. Lennämme Amsterdamiin, Saksan kaupunkeihin, Prahaan ja Budapestiin. Tarjontaa on selkeästi enemmän heinäkuussa kuin tällä hetkellä, Tallqvist huomauttaa.

Finnair aloittaa lennot Malagaan heinäkuussa ja Barcelonaan elokuussa.

Finnair aloittaa lennot Malagaan heinäkuussa.

Aurinkomatkoilta kerrotaan, että suomalaiset ovat varanneet pakettimatkoja jo elokuulle. Matkatoimisto on perunut kaikki varatut matkat heinäkuun loppuun asti.

– Suosituimmat kohteet ovat tällä hetkellä Kreetalla Hania ja Heraklion. Toiseksi suosituin on Rodoksen saari. Tasaisesti on myyty matkoja Krotiassa Dubrovnikiin ja Splitiin sekä Mallorcalle ja Malagaan. Lisäksi meillä on Turkissa Alanyan alueen matkat myynnissä, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Aurinkomatkat on perunut kaikki syksyn pakettimatkansa Italiaan ja Itävaltaan. Puolet elo- ja syyskuun matkoista on myyty.

– Lokakuun matkojen myynti on hyvässä vauhdissa. Lokakuuta perinteisesti piristää syyslomakausi, Kousa kertoo.

Kousan mukaan iso osa matkoista on varattu jo aikaa sitten. Osan matkat ovat siirtyneet keväältä tai kesältä alkusyksyyn.

– Tässä on hirveä patouma kysynnässä, koska matkat lähtivät hiipumaan tammikuun lopusta ja pysähtyivät täysin maaliskuun puolessavälissä. Tänä aikana Suomesta matkustaa ulkomaille lomalle pakettimatkoille ja kaupunkilomille miljoona ihmistä.

Aurinkomatkojen toimitusjohtajan mukaan pakettimatkojen toteutuminen riippuu siitä, ovatko suomalaiset tervetulleita Kreikkaan, Kroatiaan tai Espanjaan.

– Se taas riippuu maiden matkustusrajoituksista. Kaikki ovat kertoneet, että avaavat ovensa kesä–heinäkuussa. Nyt toivoisi, että Suomen matkailuviranomaiset ja ulkoministeriö olisivat aktiivisia siinä, että Suomeenkin pääsisi turisteja näistä maista ja suomalaiset pääsisivät näihin maihin.

Kousa sanoo, että ihmiset tuskin lähtevät lomamatkalle, jos he joutuvat maahan tultuaan karanteeniin. Hän uskoo, että suomalaisia kiinnostavat nyt tutut ja turvalliset lomakohteet.

– Matkustaminen on jokaisen oma päätös. Kannattaa tarkistaa omasta matkavakuutuksesta, että matka-ajan sairausturva on kunnossa. Useissa vakuutusyhtiöissä korona on normaali sairaus, eikä siitä ole mitään poikkeuksia, mutta sekin kannattaa tarkistaa.

Muun muassa Saksa pyrkii höllentämään matkustusrajoituksia 15. kesäkuuta.

Näin eri maissa suhtaudutaan suomalaisturisteihin

Viro: Suomesta saa matkustaa viroon 1. kesäkuuta alkaen ilman karanteenivaatimusta. Ulkoministeriö kehottaa kuitenkin välttämään matkustamista.

Ruotsi: Suomalaiset ja muut EU-maiden kansalaiset saavat matkustaa Ruotsiin. Maan sisällä kaupungista toiseen matkustamista ei suositella.

Espanja: Espanjaan saa matkustaa vapaasti 1. heinäkuuta lähtien. Sen jälkeen maa ei vaadi turisteilta karanteenia, Espanjan hallitus päätti maanantaina.

Portugali: Maa alkaa avata ulko- ja sisärajojaan 15. kesäkuuta lähtien. Suomalaiset voivat matkustaa Portugaliin jo nyt, eikä maahantulijoilta edellytetä karanteenia. Azoreille saapuvilta edellytetään todistusta 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta Covid-19 -testistä. Testiä vaaditaan myös Madeiralla 1. heinäkuuta lähtien, johon asti saarelle saapuvilta vaaditaan 14 päivän karanteenia.

Italia: Turistit saavat matkustaa EU-maista Italiaan vapaasti 3. kesäkuuta lähtien. Karanteenia ei vaadita.

Kreikka: Suomesta saa matkustaa ilman karanteenivaatimusta Kreikkaan 15. kesäkuuta alkaen, mutta matkailijoille tehdään satunnaisia koronatestejä. Lennot sallitaan heinäkuuhun asti vain Thessalonikiin ja Ateenaan.

Kroatia: Kroatiaan saa matkustaa: matkailijoilta vaaditaan, että he ovat varanneet majoituksen joko hotellista tai yksityiseltä toimijalta. Maahan pääsee myös, jos on esittää todistus rajalla, että omistaa Kroatiassa kiinteistön tai veneen.

Tanska: Pohjoismaalaiset saavat matkustaa Tanskaan, jos heillä on tanskalainen puoliso tai esimerkiksi kesämökki tai muu kiinteistö Tanskassa. Maahan saapuvat ohjataan 14 päivän karanteeniin.

Norja: Vapaa-ajan matkustus on toistaiseksi kiellettyä. Norja harkitsee, että matkustusrajoituksia höllennettäisiin niin, että 15. kesäkuuta lähtien turistit muista pohjoismaista saisivat matkustaa Norjaan. Tällä hetkellä kaikilta Norjaan saapuvilta vaaditaan karanteenia, mutta tätä rajoitusta saatetaan höllentää myöhemmin.

Islanti: Voi matkustaa, mutta matkailijoilta vaaditaan 14 päivän karanteenia. 15. kesäkuuta lähtien matkailija voi valita koronavirustestin tai karanteenin väliltä. Todennäköisesti matkailijoita vaaditaan lataamaan matkapuhelinsovellus, jolla heidän liikkeitään voidaan seurata.

Turkki: Tällä hetkellä ei voi matkustaa.

Britannia: Matkailijoilta vaaditaan 14 päivän karanteenia sakon uhalla. Maahan saapuvien tulee myös täyttää verkkolomakkeeseen yhteystiedot, jotta viranomaiset voivat olla yhteydessä, jos matkailija tai joku matkaseurueeseen kuuluva saa koronaviruksen oireita.

Saksa: Maa pyrkii höllentämään matkustusrajoituksia 15. kesäkuuta. Sen jälkeen matkustaminen Suomesta on todennäköisesti vapaata, eikä karanteenia vaadita.

Ranska: Matkustaminen on rajoitettua 15. kesäkuuta saakka. Loppukesän osalta tilanne on yhä epävarma.

Hollanti: Vapaa-ajan matkustamista ei suositella. Ohjeistus on voimassa ainakin 15. kesäkuuta asti. Hollanti vaatii karanteenia vain korkean riskin maista saapuvilta. Suomi ei ole korkean riskin maa.

Belgia: Vapaa-ajan matkustus ei ole tällä hetkellä mahdollista. Työmatkalle Belgiaan voi mennä, kunhan on esittää kirjallinen todistus esimieheltä.

Latvia: Latviaan matkustavilta vaaditaan 14 päivän karanteenia. Julkisilla paikoilla täytyy pitää kahden metrin turvaväli muihin. Julkisessa liikenteessä suu tulee peittää joko kasvomaskilla tai esimerkiksi huivilla.

Liettua: Vapaa-ajan matkat eivät ole tämänhetkisen tiedon mukaan mahdollisia.

Thaimaa: Lentoasemat ovat suljettuna kesäkuun loppuun. Jatkosta tiedotetaan kesäkuussa.

Yhdysvallat: Matkustaminen on kiellettyä Suomesta ja muista Schengen-maista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?