Timon puhelin piippasi yllättäen aamulla – riistakamera oli alkanut räpsyttää melkoista kuvasarjaa karhuista metsän kätköissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Timon puhelin piippasi yllättäen aamulla – riistakamera oli alkanut räpsyttää melkoista kuvasarjaa karhuista metsän kätköissä

Julkaistu: 1.6. 17:12

Karhujen astumistouhut tallentuivat riistakameran kuviin Lappeenrannassa.

Lappeenrantalainen Timo Hanninen sai aamukahvia juodessaan kännykkäänsä hälytyksen uusista kuvista, joka oli tullut hänen riistakameraansa maanantaina.

Hanninen huomasi, että riistakamera kuvaa lempiviä karhuja Lappeenrannan Tanin kylässä.

– Ensin kuvissa näkyi yksi karhu ja pian paikalle tuli isompi karhu, hän kertoo siitä, miten tilanne alkoi kehittyä kuvien perusteella.

– Naaras vaikutti ensin vastahakoiselta ja uros olikin hetken rauhallinen. Pian uros astui naaraan eli paritteli sen kanssa, Hanninen sanoo.

Karhut valtasivat villisioille tarkoitetun paikan

Lemmenpuuhat etenivät vielä jonkin aikaa. Näin Hanninen kuvaa tapahtumia.

– Karhut tuntuivat seurustelevan hetken rauhallisemmin ja sitten kuitenkin astuivat ja sen jälkeen huilailivat. Lopuksi vielä ”Idän Shemeikka” päätti astua uudestaan.

– Tuolla paikalla on ollut useita vuosia riistan nuolukivi, jolle olen nyt vienyt vehnää ja maissia villisikoja varten. Tänä keväänä siellä ovat vierailleet useampaan kertaan villisiat, mäyrä ja supit, hän sanoo.

Nuolukivi on usein kiven sijasta iso suolakimpale, joka on asetettu luontoon riistaeläimiä varten. Eläin saa ravinteita nuolemalla kiveä.

Karhu on Hannisen mukaan vieraillut paikalla vain muutaman kerran ja silloinkin kyseessä on ollut pieni alle kaksivuotias pentu.

– Missään tapauksessa tarkoitukseni ei ole houkutella karhuja, vaan villisikoja joita pitäisi metsästää afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Niitä olen tänä keväänä kaatanut jo kolme kappaletta, mutta loppua ei näy, Hanninen kertoo.

– Nyt en ole vienyt paikalle kuukauteen mitään syömistä ja kuten kuvista huomaa, niin keväällä viety vilja alkaa jo itää.

Hanninen kertoo, miten toisella ruokinnalla kävi pari päivää siten villisika­pesue, jossa emakko, kolme pientä kesikkoa eli niin sanottua lastenhoitajaa ja 12 tämän kevään viiruporsasta. Emakko ja porsaat ovat rauhoitettuja.

Nyt jo eläkkeellä oleva Hanninen on muutenkin innokas luontoharrastaja.

– Kasvatan jämtlanninpystykorvia Rajahirven kennelissä, hän kertoo.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan Suomen karhukanta on kasvanut. Karhujen kokonaisyksilömäärän arvioidaan olevan 2300–2500 yksilöä ennen vuoden 2020 metsästyskautta.

Arvio on noin 14 prosenttia suurempi kuin edellinen arvio.

Karhujen kiima ajoittuu touko–heinäkuuhun, ja pariutumismenoihin kuuluvat urosten taistelut naaraista. Karhu parittelee kesä–heinäkuussa.

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?