Ulkoministeri Haavisto al-Holin perheiden palaamisesta Suomeen: Tietoja leiriltä lähteneistä on tullut viikkoja, jopa kuukausia sitten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulkoministeri Haavisto al-Holin perheiden palaamisesta Suomeen: Tietoja leiriltä lähteneistä on tullut viikkoja, jopa kuukausia sitten

Ulkoministeri Pekka Haavisto.

Julkaistu: 1.6. 13:02

Ulkoministeriö kertoi sunnuntaina, että Suomeen on palannut kolme perhettä Syyriasta al-Holin leiriltä Turkin kautta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo saaneensa tiedon al-Holin leiriltä Syyriasta lähteneiden Isis-perheiden saapumisesta Suomeen perjantai-iltana.

Haavisto kommentoi asiaa lehdistölle saapuessaan maanantaina iltapäivällä hallituksen iltakouluun Säätytalolle.

– Olen saanut tiedon perjantaina 21.28 illalla tästä, että viimeisetkin lapset ovat sieltä sotatoimialueelta pystyneet poistumaan ja päässeet Turkin rajan yli. Totta kai tietoja, että leiristä on lähtenyt suomalaisia, on tullut joitakin viikkoja, joidenkin kohdalla jopa kuukausia aikaisemmin, Haavisto sanoi.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) kertoi aiemmin saaneensa Haavistolta tiedon suomalaisten paluusta jo torstaina.

– Kyllä, ollaan informoitu, että on suomalaisia, jotka pyrkivät rajan ylitse. Perjantai-iltana myöhään on tullut vahvistus, että he rajan yli pääsevät, Haavisto selvensi.

Haavistolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka perheet pääsivät leiriltä Turkkiin tai turvautuivatko he esimerkiksi ihmissalakuljettajiin. Kaikilla on ilmeisesti ollut omat reittinsä ja he ovat lähteneet leiristä eri aikaan.

– Vaarallinen matka kaiken kaikkiaan. Sieltä ollaan tultu sotatoimialueen läpi.

Haaviston mukaan Suomi on tehnyt tapauksen tiimoilta läheistä yhteistyötä Turkin konsuliviranomaisten kanssa.

Suomen viranomaiset eivät suosittele, että kukaan lähtisi leiriltä omin päin. Syyrian puolella heitä ei voida auttaa millään tavoin, Haavisto sanoi.

– Tällä hetkellä suomalaiset viranomaiset ovat heidän (Suomeen palanneiden perheiden) kanssaan.

Vielä viime viikon lopulla ulkoministeri Haavisto kertoi IS:n haastattelussa, ettei Suomella ole keinoa palauttaa lapsia nopeasti al-Holin leiriltä, vaikka koronavirus alkaisi riehua ahtaissa ja alkeellisiksi luonnehdituissa oloissa.

– Siellä on lapsia sotatoimialueella. Suomalaisia lapsia, joita viranomaiset koettavat auttaa niin, että he pääsisivät turvallisesti Turkin puolelle. Ei ole tietysti mitään mahdollisuutta ministerinä kuvata tai ennakoida viranomaistoimintaa, kun lasten turvallisuus on kysymyksessä.

Juttua päivitetty uusin tiedoin klo 14.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?