Ulkoministeriö: Suomeen saapui 9 lasta ja 3 aikuista al-Holista – he pakenivat leiriltä eri aikoina kevään kuluessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulkoministeriö: Suomeen saapui 9 lasta ja 3 aikuista al-Holista – he pakenivat leiriltä eri aikoina kevään kuluessa

Tiedotustilaisuudessa median kysymyksiin olivat vastaamassa alivaltiosihteeri Pekka Puustinen sekä lähetystöneuvos Pekka Shemeikka.

Julkaistu: 31.5. 19:41, Päivitetty 31.5. 20:03

Suomeen saapui tänään yhdeksän lasta ja kolme aikuista, jotka ovat olleet al-Holin leirillä, ulkoministeriö kertoi lehdistötilaisuudessaan.

Suomeen saapui sunnuntaina Syyrian al-Holin leiriltä yhdeksän lasta ja kolme aikuista, ulkoministeriö kertoi lehdistötilaisuudessaan. Ministeriö ei kommentoinut, mitä naisille ja lapsille nyt tapahtuu, vaan asia on poliisi- ja sosiaaliviranomaisten käsissä.

Ministeriö ei myöskään kommentoinut, onko lapset erotettu huoltajistaan ja toimitettu lastensuojeluviranomaisten käsiin.

– Lasten ja aikuisten fyysinen kunto on olosuhteisiin nähden hyvä, sanoi ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Al-Holista saapuneet ovat paenneet kurdien ylläpitämältä leiriltä eri aikoina kevään kuluessa. Ulkoministeriö ei kommentoinut, miten he ovat onnistuneet pakenemaan tai ylittämään Turkin ja Syyrian välisen rajan.

Turkissa he ovat hakeutuneet Suomen konsulipalveluiden piiriin. Turkissa he ehtivät Puustisen mukaan oleskella vain hyvin lyhyen aikaa.

– Tietoa heidän tilanteestaan on välitetty ulkoministeriössä ylöspäin sitä mukaa, kun tapaukset ovat tulleet ilmi, sanoi Puustinen.

Puustisen mukaan ministeriön tiedossa ei ole, että leiriltä olisi paennut enemmän kuin nämä 12 suomalaista. Ulkoministeriö ei kannusta ihmisiä poistumaan omatoimisesti leiriltä.

Muiden leirillä olevien kotouttamisen aikataulusta ei tietoa

Ulkoministeriö kertoo auttaneensa suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan konsulipalvelulain mukaisesti. Suomen Ankaran-suurlähetystö on myöntänyt heille matkustusasiakirjat, ja perheiden paluu Suomeen on järjestetty yhdessä Turkin viranomaisten kanssa.

Puustisen mukaan yhteistyö Turkin viranomaisten kanssa sujui hyvin.

Al-Holin leirillä on yhä yli 20 suomalaista lasta ja naista. Tänään palanneiden lisäksi Suomi on itse kotouttanut leiriltä aiemmin kaksi orpolasta.

Puustinen kertoo, että Suomi pyrkii neuvottelemaan saadakseen lapset Suomeen, jotta lasten oikeudet toteutuvat. Hän ei ottanut kantaa, kauanko muiden al-Holin leirillä olevien kotiuttaminen vie aikaa, sillä koronaviruspandemia on pysäyttänyt käynnissä olevat neuvottelut.

Kurdiviranomaiset ovat väläytelleet leirille omaa tuomioistuintaan, jolla äärijärjestö Isisin toimintaan osallistuneita voitaisiin rankaista.

Tämänkin istuimen valmistelut ovat olleet jäissä koronan vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?