Nuoriso unohti koronaohjeet juhlahumussa – virologi näki kuvat: ”Rajoituksia voidaan mahdollisesti kiristää”

Koulujen päättäjäisissä unohdettiin välillä koronaviruksen leviämisen varalta annetut ohjeet. IS:n haastatteleman virologin mukaan lähikontaktien välttämisestä ei välitetty.

Koulujen kesäloman alkua juhlineet eivät muistaneet välttää lähikontakteja.

31.5.2020 10:09

Koulujen päättäjäisiä juhlittiin lauantaina Suomessa välillä varsin ruuhkaisissa joukoissa. Tästä kertovat esimerkiksi kuvat Helsingin Koffin puistosta.

– Siellä oli sinänsä iloisen näköistä juhlintaa ja vapputunnelmaa. Mikään muu siinä ei olisi ollut outoa kuin se, että nyt ollaan kuitenkin koronan keskellä. Turvaväleistä ei ollut enää mitään tietoa, ohi kulkenut Sirpa Kirjonen kuvaili IS:lle.

– Kun oli aurinkoinen ilta, niin arvasi, että tuossa paikassa on väkeä. Mutta se yllätti, kuinka lähellä ihmiset olivat toisiaan. Siltä se näytti, että nyt eivät varoitukset olleet mielessä millään tavalla. Että tänään oli ikään kuin irrotettu ne koronan kahleet, Kirjonen pohtii.

Koululaisten ja opiskelijoiden kesälomat alkoivat. Teinejä juhlimassa Sinebrychoffin puistossa lauantaina.

Miltä tämä näyttää virologin näkökulmasta?

– Vaikka tehtäväni ei ole antaa suosituksia, voin sanoa, että eihän tuo hyvältä näytä. Jokainen voi sen itse päätellä, Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela kertoo.

Miten olisi kannattanut olla eli mitä virheitä tehtiin koronaviruksen leviämisen kannalta?

– On ilmeistä, että selvästi joissain porukoissa oli rajoitusten hölläämisen jälkeen käyttäytyminen mennyt liian pitkälle, kun lähikontaktien välttämisestä ei välitetty, hän sanoo.

Mitä tästä liian lähekkäin olosta voi seurata?

– Nyt seurataan paljon puhuttua R0-lukua tarkasti. Jos se alkaa nousta, rajoituksia voidaan mahdollisesti kiristää. Suomen valitsemaa hybridistrategiaa punnittaan. Täydellinen sulkuhan ei voinut pitkään jatkua yhteiskunnan toiminnan kannalta. Silti rajoituksia voidaan kiristää osittain, jos R0-luku alkaa nousta, hän kertoo.

Mistä R0-luku kertoo?

R0-luku kertoo siitä, kuinka monta uutta tapausta yksittäinen virukseen sairastunut henkilö tartuttaa. Kun R0-luku on alle yhden, tartunnan saanut tartuttaa tilastollisesti vähemmän kuin yhden henkilön ja epidemia laantuu.

Esimerkiksi Saksassa luku alkoi nousta rajoitusten hölläämisen jälkeen. Deutsche Welle kertoi, että luku oli 1,1. heti rajoitusten hölläämisen jälkeen 10.5, kun se oli sitä ennen 0,65. Kyseessä oli merkittävä nousu.

Puistosta tartunta jo aiemmin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n tiedossa oli jo ennen juhlaa yksi koronaan sairastunut, joka kertoo saaneensa tartunnan puistossa.

– En tiedä, onko se Koffin puisto. Meillä on yksi positiivinen, jolle on soitettu ja hän ilmoitti olleensa kavereiden kanssa puistossa, ylilääkäri Asko Järvinen kertoi Ilta-Sanomille perjantaina 29.5.

Marimekon hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Mika Ihamuotila kertoi jo aiemmin Ilta-Sanomissa, miten hänen tuttaviensa lapset olivat olleet piknikillä Helsingissä ns. Koffin puistossa. Nuorten ryhmästä neljä sairastui koronaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?