Uusi tutkimus vahvistaa korona­viruksen hautuneen useissa eläimissä – viimeinen kantaja on vielä tuntematon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusi tutkimus vahvistaa korona­viruksen hautuneen useissa eläimissä – viimeinen kantaja on vielä tuntematon

Julkaistu: 30.5. 11:38

Muun muassa muurahaiskävyt ovat saattaneet hautoa koronavirusta, uusi geenitutkimus osoittaa.

Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että koronavirus on pysynyt jonkin aikaa elossa tarttuen lepakoihin ja muurahaiskäpyihin ennen ihmisiin siirtymistä, osoittaa uusi tutkimus CNN:n mukaan.

Muurahaiskäpyjä myydään kiinalaisilla toreilla ruoaksi ja ne ovat olleet jo jonkin aikaa yksi keskeisistä epäillyistä koronaepidemian lähteeksi.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista syyttää pandemiasta yksinomaan näitä suomupeitteisiä ystäviä, sillä kolmaskin eläinlaji on voinut toimia viruksen isäntänä ja kantajana ennen sen siirtymistä ihmisiin.

Muurahaiskävyt ovat suomupanssarilla varustettuja nisäkkäitä, jotka syövät muurahaisia.

Tutkimuksen havainnot saattavatkin nyt vapauttaa muurahaiskävyn syytetyn penkiltä, sillä eläimen koronavirus eroaa tutkijoiden mukaan varsin merkittävästi -CoV-2:sta ollakseen sen tuore kantaisä.

Tutkimusryhmä analysoi 43 täydellistä geeniperimää eli genomia kolmesta koronaviruskannasta, jotka tartuttavat lepakot ja muurahaiskävyt ja jotka muistuttavat uutta Covid-19-virusta.

– Tutkimuksessamme osoitimme, että SARS-CoV-2:lla on rikas evoluutiohistoria, ja jonka geenikanta on muotoutunut uudelleen lepakoiden ja muurahaiskävyn koronaviruksen välillä ennen kuin se sai kykynsä siirtyä ihmisiin, kertoo tutkimuksessa työskennellyt Elena Giorgi Los Alamosin kansallisesta laboratoriosta.

Tutkijoiden päätelmä oli joka tapauksessa se, että ihmisten on vähennettävä kosketusta villieläimiin, jotka voivat levittää uusia tartuntoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?