Tässä ovat keskiviikon koronakäänteet Suomessa ja maailmalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä ovat keskiviikon koronakäänteet Suomessa ja maailmalla

Julkaistu: 27.5. 21:31

Koko maailmassa oli keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 5 639 960 tartuntaa. Tautiin oli kuollut yhteensä 352 674 ihmistä.

Suomessa oli keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 6 692 koronavirustartuntaa. Uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli Suomessa kuollut keskiviikkoon mennessä yhteensä 313 henkilöä.

Sairaalassa oli hoidossa yhteensä 87 koronaviruspotilasta ja tehohoidossa heistä oli 11.

Koko maailmassa oli Johns Hopkinsin yliopiston mukaan keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 5 639 960 tartuntaa. Tautiin oli kuollut yhteensä 352 674 ihmistä.

Mitä Suomi saa EU:n pelastusrahastosta?

EU paljasti keskiviikkona, millainen pelastusrahasto tarvitaan koronapandemiasta selviämiseen. Hätärahoituksen kokonaismäärä olisi 750 miljardia euroa. Rahastosta pääosa on avustuksia ja vain kolmasosa lainaa, mikä närästää muun muassa Suomea.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli keskiviikkona EU:n jättimäistä elpymisrahastoa.

Ensiarvioiden mukaan Suomi voisi saada EU:n tulevasta korona­elvytys­paketista 3,5 miljardin euron avustukset korona­kriisin hoitoon. Suomen saama osuus avustuksista olisi 0,7 prosenttia ja koko elvytyspaketista alle 0,5 prosenttia.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on puhunut tiukkojen ehtojen puolesta. Suomi ei kuitenkaan alle­kirjoittanut yhteis­vastuuta vastustavaa neljän maan kannan­ottoa, kuten Ruotsi, Hollanti, Itävalta ja Tanska.

Maauimalat ja uimahallit avautuvat Suomessa maanantaina

Maauimalat ja uimahallit pääsevät koronapannastaan ensi viikolla.

Erillisiä koronaohjeita ei ole, vaan uimapaikkojen ylläpitäjät ovat laatineet tai laatimassa omia ohjeitaan aluehallintoviraston (avi) ja Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ohjeiden pohjalta.

Ruotsissa lähes sata uutta koronakuolemaa

Ruotsissa raportoitiin keskiviikkona 95 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Kaikkiaan koronakuolemia on Ruotsissa todettu runsaat 4 200, mikä vastaa vajaat 420:tä kuollutta miljoonaa ruotsalaista kohden.

Epidemian alun jälkeen koronavirustartunnan on saanut noin 35 000 ruotsalaista, joista hieman yli 2 000 on saanut tai saa yhä tehohoitoa.

Ilmakuva Suomen ja Ruotsin raja-alueelta Tornion ja Haaparannan seudulta.

Boris Johnsonin kannatus laskee Britanniassa kohun takia

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin erityisneuvonantaja Dominic Cummings hallitsi keskiviikkoaamuna brittilehtien kansia jo viidettä päivää.

Kohu Cummingsin syyllistymisestä hallituksen koronarajoitusten rikkomiseen ei ota laantuakseen, ja samaan aikaan paine hänen tuekseen asettunutta Johnsonia kohtaan kasvaa myös omien puolelta.

Mielipidemittaukset näyttivät jyrkkää pudotusta pääministeri Boris Johnsonin kannatuksessa.

Lentomatkustamiseen paljon muutoksia

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA ja Euroopan tartuntatautikeskus ECDC julkaisivat laajan raportin siitä, miten koronavirus muuttaa lentomatkustamista.

Raportti korostaa, että jos on sairauden oireita, lentokentälle ei pitäisi tulla ollenkaan. Sääntö koskee niin matkustajia, lentohenkilökuntaa kuin lentokentän työntekijöitäkin.

Lentohenkilökuntaan kuuluvan pitää vetäytyä työtehtävistä heti, jos hänelle tulee oireita tai jos hänellä on epäily altistumisesta ilman pelkoa työnantajan taholta tulevasta painostamisesta.

Matkustajat, jotka eivät noudata terveysturvallisuusmääräyksiä, poistetaan terminaalirakennuksesta ja heitä estetään pääsemästä omalle lennolleen. Lisäksi saattaa tulla viranomaisseuraamuksia.

Finnairin ja Norwegianin lentokoneita pysäköityinä Helsinki-Vantaan lentokentän laidalle Vantaalla 13. toukokuuta 2020

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?