Ruokavirasto kehottaa välttämään lasten hittikarkkien syömistä – kymmeniä ilmoituksia erilaisista oireista

Ruokavirasto korostaa, että toistaiseksi syytä koettuihin oireisiin ei tiedetä, eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida varmentaa.

Ruokavirasto on aloittanut selvityksen sinisten Dipper-patukoiden turvallisuudesta saatuaan useita yhteydenottoja oireista. Toistaiseksi syytä koettuihin oireisiin ei kuitenkaan tiedetä, eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida varmentaa.

27.5.2020 21:18 | Päivitetty 27.5.2020 21:32

Ruokaviraston tietoon on tullut tapauksia, joissa ihmiset ovat saaneet oireita syötyään sinisiä Dipper XL Vadelma -toffeetankoja. Ruokavirastolle ilmoitettuja oireita ovat olleet esimerkiksi vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky.

Samaiset makeispatukat ovat nousseet viime aikoina lasten ja nuorten suosioon ainakin TikTok-sovelluksen kautta. Asia nousi esiin, kun vanhemmat alkoivat jakaa kokemuksia patukoista sosiaalisessa mediassa.

Yhteyttä koettujen oireiden Dipper-patukoiden välillä ei kuitenkaan ole varmistettu, vaan virasto selvittää asiaa.

– Toistaiseksi ei tiedetä syytä oireisiin eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida varmentaa. Ruokavirasto selvittää asiaa, Ruokaviraston tiedotteessa sanotaan.

Ruokavirasto suosittelee nyt kuluttajia välttämään toistaiseksi tuotteen syömistä. Kehotus koskee sinistä väriainetta sisältäviä ja kielen siniseksi värjääviä Dipper-toffeepatukoita.

Lisäksi virasto pyytää maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan kyseisen tuotteen myynnin toistaiseksi.

– Kuluttajia, jotka kokevat saaneensa tuotteesta oireita, pyydetään säilyttämään pakkaus ja ilmoittamaan asiasta oman kunnan terveystarkastajalle. Tarvittaessa kuluttaja voi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, tiedotteessa ohjeistetaan.

Dipper-patukat ovat espanjalaisen Vidal-makeisvalmistajan tuote.

Ruokaviraston ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen kertoo, että ilmoituksia Dipper XL Vadelma -patukan aiheuttamiksi uskotuista oireista on tullut Ruokavirastolle yli 40. Ilmoitukset ovat tulleet tiistain ja keskiviikon aikana.

– Ilmoitusten suhteen puhutaan tällä hetkellä noin 45:stä henkilöstä, mutta luku saattaa elää.

Patukat ovat nousseet keväällä hitiksi lasten ja nuorten keskuudessa Tiktok-sovelluksen videoiden kautta. Kyseiset karkkitangot värjäävät kielen esimerkiksi siniseksi.

Kannisen mukaan suurin osa oireita kokeneista henkilöistä onkin ollut lapsia, ja oireet yhdistyvät nimenomaan kielen siniseksi värjääviin karkkitankoihin.

– Näistä on ilmeisesti kova kysyntä tällä hetkellä ja ne ovat kovin suosittuja. Ilmeisesti Tiktokin kautta on levinnyt se, että värjätään kieltä. Koetut oireet liittyvät tähän siniseen.

Kanninen korostaa, että oireiden aiheuttajasta ja Dipper-patukan mahdollisesta yhteydestä oireisiin ollaan tässä vaiheessa epätietoisuudessa, ja Ruokavirasto selvittää asiaa.

– Emme tiedä, että johtuuko oireet näistä patukoista. Tai liittyvätkö ne johonkin tiettyyn erään näistä karkeista. Vai onko jokin ihan jokin muu tekijä, joka sattuisi samaan aikaan ilmenemään.

Kannisen mukaan kyseisissä, Espanjassa valmistetuissa, patukoissa on tuoteselosteen mukaan käytetty useampaa lisäainetta, mutta kaikki niistä ovat EU:ssa ja Suomessa sallittujen listalla.

Dipper-makeispatukan pakettiin kirjatulta raaka-ainelistalta ei Kannisen mukaan löydy mitään ihmeellistä, mikä voisi koettuja oireita suoraan selittää.

Kielen siniseksi värjäävissä patukoissa käytetty sininen väriaine E133, eli Briljanttisininen FCF on sallittu makeisissa rajoitetussa määrin.

– Se on näistä lisäaineista ainoa, jolla on enimmäismäärärajoituksia, eli sitä saa käyttää enintään tietyn määrän. Tietysti tulee kysymys, että voisiko määrä olla ylittynyt. Se selviää laboratoriotesteissä aikanaan. Mutta itse en erityisesti epäile, että se ylittyisi.

Kannisen mukaan patukassa käytetystä sinisestä lisäaineväristä ei ole saatu tutkimustuloksia, joissa väriaine olisi todettu vaaralliseksi.

Hän sanoo, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen määrittelemä Briljanttisinisen väriaineen turvallinen päiväsaanti on vuorokaudessa 6 milligrammaa per henkilön painokilo.

Kanninen kertoo, että yksi makeiskilo saisi EU:n lisäainelainsäädännön mukaan sisältää enintään 300 milligrammaa kyseistä sinistä väriainetta. Tällöin esimerkiksi 30-kiloinen lapsi olisi teoriassa saanut syödä siis 600 grammaa Dipper-patukoita ennen kuin olisi ylittynyt turvallisena pidetty yläraja sinisen väriaineen suhteen.

– Aika iso määrä pitäisi olla näitä patukoita, että siitä (väriaineesta) olisi terveydellistä haittaa.

Se on Ruokaviraston mukaan havaittu, että osasta kyseisiä Dipper-patukoita puuttuvat säädösten edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Kanninen muistuttaa, että koska tuotteet on valmistettu Espanjassa, eivät Suomen viranomaiset ole voineet tarkastaa tuotteen valmistusprosessia ja raaka-aineiden dokumentteja samalla tavalla, kuin jos makeiset olisi valmistettu Suomessa.

Yle kertoo, että Dipper-patukoita tuo Suomeen useampi yritys, joista yksi suurimmista on Urjalan makeistukku.

Urjalan makeistukku otti keskiviikkona julkaisemallaan tiedotteella kantaa patukoista käytyyn keskusteluun. Urjalan makeistukku toteaa tiedotteessa, ettei se toimi asiassa valmistajan edustajana tai virallisena maahantuojana.

Yritys mainitsee tiedotteessa, että sinisissä Dipper-patukoissa käytettävä E133-väriaine on Suomen ja EU:n elintarviketurvallisuusvirastojen hyväksymä ainesosa ja sanoo pitävänsä tärkeänä, että asiaa tutkitaan.

– Mielestämme on äärimmäisen tärkeää, että kaikki väitteet tutkitaan viranomaisten toimesta. Nykytiedon valossa tuote on kuitenkin täysin turvallinen kohtuudella nautittuna, tiedotteessa sanotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?