Tulvat nousevat dramaattisesti Lapissa: Rova­niemi ”kuin sota­tanner”, Kittilä evakuoi asukkaita jo tänään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tulvat nousevat dramaattisesti Lapissa: Rova­niemi ”kuin sota­tanner”, Kittilä evakuoi asukkaita jo tänään

Julkaistu: 27.5. 20:40

Tulvasuojaukset eivät ole kaikilla omakotiasujilla kunnossa, arvioi Lapin pelastusjohtaja.

Pohjois-Suomen vesistöt ovat levittäytyneet rannoille, pelloille ja metsikköihin. Pudasjärvellä Iijoki on vallannut laajoja metsäalueita muun muassa Petäjäkankaalla.

Rovaniemellä vesi nousee koko ajan.

– Paikalliset kuvailevat tilannetta siten, että kaupunki on kuin sotatanner, valokuvaaja Ville Honkonen kertoo.

Honkosen mukaan menossa ovat massiiviset suojaamistoimet.

– Tilanne on hyvin paha Saarenkylän alueella. Valtakadun taloja suojataan hiekkasäkeillä, osa taloista on suojattu pressujen avulla. Omakotitaloja kiertävät hiekkasäkkien jonot yli sadan metrin jonoissa, Honkonen sanoo.

– Kaupunki on absurdin näköinen. Nuorisoseuran pihalla on hiekkasäkkien hakupaikka, joka täyttyy lastia odottavista ajoneuvoista.

Saarenkylän nuorisoseuran pihaan Rovaniemellä on noussut suuri hiekkasäkkien hakupaikka. Asukkaita kehotetaan suojaamaan talojaan tulvilta.

Ounaspaviljonki suojattuna Rovaniemellä.

Pudasjärvellä tulvavaarassa on lähipäivinä vapaa-ajan asuntoja.

Ympäristökeskuksen mukaan Lapissa jokien virtaamat ovat nopeassa kasvussa lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulamisen vaikutuksesta. Vedenpinnat nousevat paikoin parin päivän sisään vahinkorajoille.

Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen kesäkuun alkupäiville ja lähes koko Lapin alueella tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot.

Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä viikon loppupuolella ja tulva on huipussaan kesäkuun alkupäivinä. Rovaniemellä Kemijoen tulvahuippu ajoittunee pari päivää Kittilää myöhemmin.

Kittilässä evakuoidaan torstaina 70 ihmistä Pääskylänniemen alueelta Ounasjoen tulvariskin takia. Asiasta päätti keskiviikkona kunnan tulvajohtoryhmä.

Evakuoitavien joukossa ovat muun muassa palvelutalo Pääskylän asukkaat. Evakuoitavat siirretään koteihin, terveyskeskukseen ja hotelleihin. Kunta kertoo ottavansa huomioon koronavirustilanteen ja suojaa evakuointiin osallistuvat ihmiset.

Lainaanrannassa aivan Rovaniemen keskustassa valmistaudutaan suurtulvaan.

Vedenpinta on noussut selvästi Lainaanrannassa Rovaniemellä.

Pudasjärven Petäjäkangas keskiviikkona.

Tulviin varautuminen ei ole Lapin pelastusjohtajan Markus Aarton mukaan ollut kunnossa Rovaniemellä ainakaan vielä keskiviikkona päivällä. Kaupunki on suojannut julkisia rakennuksia, mutta yksittäiset omakotitalojen omistajat odottelevat liian pitkään suojausten rakentamisen kanssa.

– En ole vielä hirveän monta kokonaan suojattua taloa nähnyt. Omakotiasujat odottelevat edelleen tuleeko suurtulvaa vai ei. Nyt pitäisi olla jo työn touhussa, Aarto painottaa.

Rovaniemellä suurimmassa tulvavaarassa on Saarenkylän alue Kemijoen ja Saarenputaan kainalossa.

Jokaisen talonomistajan on suojattava rakennuksensa itse, mutta jos se käy hankalaksi, apuun tulee paikallinen vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa). Saarenkylän omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Aula kiittelee Vapepan toimintaa tulvavahinkojen ehkäisemisessä.

Pudasjärvellä vaarassa on lähinnä vapaa-ajan asuntoja.

Lainaanrannan tulvavalmistelut keräsivät paikalle paljon väkeä.

– Soitto tulva­puhelimeen ja sieltä avun­pyyntö lähetetään Vapepalle, joka käy katsastamassa kohteen. Asukas hankkii itse materiaalit ja vapepalaiset tulevat paikalle käsi­pareiksi täyttämään hiekka­säkkejä ja levittämään muovia, Aula selvittää käytäntöä.

Vapepa on suojannut keski­viikko­ilta­päivään mennessä neljä taloa Saaren­kylästä.

– Tämä on aivan loistavaa ennalta­ehkäisyä ja iso juttu niille, jotka eivät korkean iän tai muun syyn takia pysty itse suojaamaan rakennuksiaan, Aula toteaa.

Tornionjoella tulva­huipun arvioidaan olevan toden­näköisimmin kesäkuun 6. päivän jälkeen ja Pellossa vahinkoraja ylittyy noin 60 prosentin todennäköisyydellä.

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen Jongun­järvellä Länsi­rannantie on jo suljettu tulvan vuoksi liikenteeltä. Tulva­huippua ennustetaan viikonlopuksi ja myös muita teitä saatetaan joutua sulkemaan.

Kuusamon seudulla kesäkuun alkupuolen tulvahuipusta ennustetaan paikoin mittaushistorian suurinta, Kuusamossa maantie on suljettu Kivijärven ja valtakunnan rajan välissä.

Drone-kuva Pudasjärveltä keskiviikolta näyttää tulvien laajuuden.

Autot ajelivat hiekkasäkkien keskellä Rovaniemellä keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?