Marskin ritari Tuomas Gerdt täyttää 98 vuotta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Marskin ritari Tuomas Gerdt täyttää 98 vuotta

Julkaistu: 28.5. 6:04

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt täyttää torstaina 98 vuotta.

Mannerheim-risti on korkea kunniamerkki, jolla voitiin palkita urhoollisuudesta ja taistelukentällä osoitetusta taidosta sotilasarvosta riippumatta. Sota-ajan ansioista Marskin ritareiksi nimitettiin 191 miestä.

Viimeinen elossa oleva ritari on 98 vuotta täyttävä kapteeni Tuomas Gerdt. Hän ei ole viime aikoina enää esiintynyt isoissa julkisissa tilaisuuksissa. Hän viettää merkkipäivää hillitysti Oulunkylän kuntoutussairaalassa Helsingissä.

Tuomas Gerdt kuvattuna kotonaan Lappeenrannassa vuonna 2017.

Jatkosodassa Jalkaväkirykmentti 7:ssä taistelulähetti­aliupseerina palvellut Gerdt nimitettiin 20-vuotiaana Mannerheim-ristin ritariksi 8.9.1942 . Hän on Marskin ritari numero 95. Hänen yksikkönsä soti Karjalankannaksella.

Nimitysperusteissa Gerdtin toiminnasta kerrottiin seuraavaa:

”Alikersantti Gerdt on sodan alkuvaiheista alkaen erikoisesti kunnostautunut taistelulähetti­tehtävissä, joutuen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa olosuhteissa. Paitsi rohkeutta vaatii tällainen työskentely nopeita itsenäisiä ratkaisuja ja aika annoksen synnynnäistä neuvokkuutta.

Kerran vihollisen onnistuessa yllättämään komppanian, johon alikersantti Gerdt kuului, haki hän itsenäisesti toimien tykistön apua. Tällöin joutui hän mm. ylittämään erään maastonkohdan, jota vihollinen tulitti 10:llä konekiväärillä ja yli 10:llä pikakiväärillä ja konepistoolilla keskittäen samaan maastokohtaan yhtäjaksoisesti raskaitten kranaatinheittimien tulen. Tällä teollaan alikersantti Gerdt pelasti komppaniansa suurilta tappioilta.

Monissa muissa kiperissä tilanteissa on hän kylmäverisesti ja itseään säästämättä suorittanut tekoja, joitten arvon tuntee vain sellainen, joka on joutunut johtamaan joukkoja tilanteissa, milloin kaikki muut yhteydet ovat poikki ja milloin vain miehinen kunto ja urhoollisuus voivat toimittaa perille annetut käskyt ja ilmoitukset.

20.–21.7.42 Kannaksella ”Sevastopolista” käydyn taistelun aikana ilmoittautui alikersantti Gerdt vapaaehtoisena vastaiskua tekemään määrättyyn osastoon. Ensimmäisenä miehenä syöksyi hän eteenpäin tuhoten konepistoolillaan ja käsikranaateilla kymmeniä vihollisia pyrkien aina pahimpaan ja ratkaisevimpaan paikkaan.

Vihollisen erittäin ankarasta tulesta välittämättä kantoi hän kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan jatkaen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka. Hänen esikuvansa vaikutti suuresti viimeisen vastaiskun onnistumiseen.”

IS haastatteli Tuomas Gerdtiä 100 tarinaa sodasta -sarjaan vuonna 2017. Videon näet jutun pääkuvana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?