TEM:n kansliapäällikkö valitaan jo tällä viikolla – Haatainen pani vauhtia kohunimitykseen

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö on tarkoitus valita yllättäen jo tällä viikolla. Paikalle on nousemassa ex-pääministeri Antti Rinteen (sd) entinen poliittinen valtiosihteeri Raimo Luoma (sd).

Työministeri Tuula Haatainen (sd) esittää torstaina, että työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköksi valitaan Raimo Luoma (sd).

27.5.2020 9:13

Kohutusta kansliapäällikkönimityksestä vastaa työministeri Tuula Haatainen (sd), ja nimitysprosessia on leimannut tietty salamyhkäisyys.

Haatainen on haastatellut hakijoita hissukseen. Edes saman ministeriön kollega, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ei ole IS:n tietojen mukaan tiennyt, mitä Haatainen tekee.

Kansliapäälliköksi haki 12 henkilöä. Valinta on ollut selvä jo alusta alkaen.

Paikalle nousee Sdp:n luottomies Raimo Luoma (sd), joka oli ex-pääministeri Antti Rinteen (sd) poliittinen valtiosihteeri. Luoma oli Rinteen valtiosihteeri myös tämän toimiessa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) hallituksessa toissa vaalikaudella.

Luoma nousee kansliapäälliköksi huomisessa valtioneuvoston istunnossa. Ainakin vielä tiistai-iltana Luoman nimitys oli valtioneuvoston esityslistoilla.

Hallituskumppanit ovat yllättyneet, että Luoman nimitys tulee näin äkkiä, sillä uusi kansliapäällikkö aloittaa virassaan vasta lokakuun alussa.

IS:n tietojen mukaan nykyinen kansliapäällikkö Jari Gustafsson jää tehtävistään vapaalle jo heinäkuussa. Gustafsson siirtyy Suomen suurlähettilääksi Ateenaan.

Kansliapäälliköksi nouseva Raimo Luoma (sd) on Sdp:n puheenjohtajan, ex-pääministeri Antti Rinteen (sd) luottomies. Marraskuussa 2019 Luoma neuvotteli Postin tilanteesta Rinteen valtuuksilla, vieressä PAM:n ex-puheenjohtaja Ann Selin (sd).

Luoman nimitys on viime viikkoina kytketty myös valtiovarainministeriön kansliapäällikön valintaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) oli jo sopinut pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa, että valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi nousee ministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Sdp:n väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne ei ole kuitenkaan hyväksynyt Nergin valintaa, koska perustuslakivaliokunnassa halutaan tutkia valtiovarainministeriön ja eduskunnan välistä tiedonkulkua sote-valmistelyn yhteydessä.

Poliisi katsoi osaltaan viime viikolla, että ministeriön virkamiehet eivät ole menetelleet lain tai virkavelvollisuuksien vastaisesti, eikä poliisi aloittanut asiassa esitutkintaa.

Kun Sdp on puuttunut Kulmunin vastuulla olevaan nimitykseen, keskusta on alkanut katsella karsaasti Luoman nimityksen suhteen ja korostanut sen poliittisuutta verrattuna sitoutumattoman Nergin nimitykseen.

Raimo Luoma on myös entinen Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) esittää torstaina, että työ- ja eleinkeinoministeriön kansliapäälliköksi valitaan Raimo Luoma (sd).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?