Timo päätyi vaimonsa kanssa koronateholle, 11-vuotiaalle löytyi turva sosiaalihuollosta: ”On hienoa, että sairastuin Suomessa”

Timo Autio oli teholla neljä päivää ja hänen astmaa sairastava vaimonsa päätyi hengityskoneeseen. Autio pitää saamaansa hoitoa erinomaisena.

Timo Autio on saanut terveen paperit. Koronavirustestiin hän pääsi päivässä, lapsi pääsi hoitoon välittömästi ja sairaalahoitoa hän kuvaa asiantuntevaksi.

26.5.2020 15:47

Korona mullisti Timo Aution perheen kevään. Kun Autio ja hänen vaimonsa kiidätettiin ambulansseilla sairaalaan, 11-vuotias tytär sai hätämajoituksen lastensuojelun kautta. Sairaalareissu vei molemmat teho-osastolle, mutta tytär selvisi onneksi ilman koronatartuntaa.

Autio haluaa kiittää niin suomalaista terveydenhuoltoa kuin sosiaalipalveluakin. Kaikki toimi perheen kohdalla nopeasti ja tilanteeseen suhtauduttiin asiaankuuluvalla vakavuudella.

– Se oli todellista välittämistä oman terveyden riskeeraamisella. On hienoa että sairastuin Suomessa, Autio kehuu.

Nyt vanhemmat toipuvat hiljalleen ja tytär jatkaa koulunsa loppuun kodin yläkerrassa.

Se oli huhtikuinen viikonloppu, kun 49-vuotias Timo Autio tunsi ensimmäiset oireet, kovan yskän. Päivää myöhemmin sunnuntaina Autio päätti soittaa koronapuhelimeen ja pääsikin välittömästi Vantaan Peijaksen sairaalan drive in -koronatestiin.

– Maanantaina Maisa-sovellukseen tuli viesti, että tulos oli positiivinen eli minulla oli koronatartunta.

Samana viikonloppuna Aution työpaikalla sairastui viisi muuta työntekijää, joten tartunta oli peräisin sieltä.

Timo Autio ei päätynyt hengityskoneeseen, mutta lisähappea hänkin sai. Happiarvot saatiin lopulta pysymään hyvänä sillä, että hänet käännettiin mahalleen.

Aution astmaa sairastava vaimo tunsi ensimmäiset oireensa torstaina. Korona oli iskenyt häneenkin.

Seuraavana maanantaina Autio joutui jo soittamaan ambulanssin. Tauti oli edennyt kovaa vauhtia ja vaikutti molempien hengitykseen.

– Vaimon astma oli tosi pahana. Kun vaimo oli lähtenyt ambulanssilla, minä sain ihan älyttömän yskänkohtauksen ja minulta lähti taju. Jouduinkin soittamaan toisen ambulanssin itselleni ja sen jälkeen vielä lastensuojeluun, kun meillä oli jäämässä 11-vuotias lapsi yksin kotiin.

Tytär saatiinkin lastensuojelun kautta hoitoon.

Autio ja hänen vaimonsa puolestaan vietiin Peijakseen, mutta kummankin olotila romahti parin päivän jälkeen ja heidät kiidätettiin Jorvin sairaalaan Espooseen.

Jorvin sairaalan erikoisaloihin kuuluvat muun muassa keuhkosairaudet.

Jorviin saavuttuaan pariskunta joutui teholle. Autio vietti siellä neljä päivää, hänen vaimonsa lähes kaksi viikkoa.

Vaimon hengityksen tueksi kytkettiin hengityskone, Autiolla sama olisi ollut edessä, mikäli happiarvot eivät olisi nousseet.

– Minä en lopulta joutunut hengityskoneeseen. Happiarvot saatiin nousuun pitämällä minua mahallaan. Silloin keuhkoihin ei kohdistu painetta ja on helpompi hengittää.

Autio oli vaimonsa kanssa tehohoidossa Jorvin sairaalassa. Saamaansa hoitoa mies kehuu autuaasti.

Autio selvisi happiviiksillä ja pääsi teho-osastolta osastolle ja siitä jälleen kotiin terveen papereilla.

Nyt miehen ei pitäisi enää tartuttaa muita. Aution vaimo puolestaan pääsi hengityskoneesta vasta pari päivää sitten. Kotiutus odottaa, kun kunto antaa myöten.

– Onneksi viimein tuli hyviä uutisia sieltäkin.

Aution kotiuduttua kotiin palasi myös hänen tyttärensä, joka käy kesälomaan asti etäkoulua. Ilman vanhempiaan tytär joutui selviämään noin viikon.

Vaikka Autio on tervehtynyt, ei hänen kuntonsa ole vielä lähelläkään normaalia. Mies huomaa hengästyvänsä normaalia huomattavasti helpommin.

– Kun menee yläkertaan, niin heti puuskuttaa.

Autio on vielä ainakin tämän viikon sairaslomalla. Mahdollisesti hän joutuu sairastamaan vielä ensi viikonkin, sillä fyysiseen työhön ei ole paluuta heikkokuntoisena.

Työmaalla keuhkoihin voi päätyä myös kaasuja, joka ei tässä vaiheessa olisi suotavaa.

Timo Autio on päässyt jo kotiin, mutta vaimoa vielä odotellaan. Hyvällä onnella hänkin voisi kotiutua jo tällä viikolla.

Autio kehuu saamaansa hoitoa. Hän sanoo, että varsinkin mahdollinen keuhkokoneeseen joutuminen ja vaimon vakavampi tilanne pelotti toisinaan, mutta hoitoon oli luotto.

– Oli melko hauskaa, että menimme joka paikkaan peräkkäin. Lähes joka osastolla pääsimme makaamaan lähekkäin. Todella hienoa hoitoa saimme, varsinkin Jorvissa.

Autio sanoo, ettei yhdenkään puhelinsoiton jälkeen joutunut pitkään vatvomaan, saako hoitoa. Hoitoon pääsi välittömästi, eikä viivästyksiä tullut.

– Ei tämän homman kanssa kannata pelleillä, siinä lähtee toisilta ihmisiltä henki, Autio muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?