Pääministeri Marin toivoo, että valmiuslakia ei tarvitsisi jatkaa ensi kuun jälkeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pääministeri Marin toivoo, että valmiuslakia ei tarvitsisi jatkaa ensi kuun jälkeen

Marin otti STT:n haastattelussa myös kantaa Saksan ja Ranskan ehdottamaan elpymisrahastoon.

Pääministeri Sanna Marin STT:n haastattelussa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 25. toukokuuta 2020.

26.5.2020 2:00

Pääministeri Sanna Marin (sd) toivoo, että valmiuslain voimassaoloa ei tarvitsisi pidentää enää kesäkuun lopun jälkeen. Poikkeusolojen takia käyttöön otetulla lailla on ollut mahdollista puuttua ihmisten perusoikeuksiin. Esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnan irtisanomisaikaa on pidennetty ja lomaoikeutta rajattu.

Valmiuslain käytöstä luovutaan Marinin mukaan heti, kun se on mahdollista.

Marin sanoo STT:n haastattelussa tällä hetkellä näyttävän siltä, että rajoitusten purkamista on mahdollista jatkaa. Tartuntojen määrät ovat jatkaneet laskussa, ja sairaaloiden kuormitus on edelleen vähentynyt.

Saksan ja Ranskan ehdotus 500 miljardin euron elpymisrahastosta saa keskiviikkona tarkemman muodon, kun komissio antaa oman elvytysehdotuksensa.

Suomi haluaa, että uuden välineen kautta myönnettävälle tuelle asetetaan tiukkoja ehtoja, sanoo pääministeri Marin.

Marinin mukaan poikkeuksellisessa tilanteessa on oltava valmiutta keskustella uudenlaisista ratkaisuista. Ratkaisun pitää hänen mukaansa olla tarkkarajainen ja läpinäkyvä.

Hallitus ottaa hänen mukaansa tarkemmin kantaa, kun komissio on antanut esityksensä. Päätökset yhteisestä rahankäytöstä tehdään EU-maiden kesken yksimielisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?