Kaisa Liski tuomittiin lähes 26 000 euron sakkoihin – myi tontin ehtojen vastaisesti liike­kumppanilleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaisa Liski tuomittiin lähes 26 000 euron sakkoihin – myi tontin ehtojen vastaisesti liike­kumppanilleen

Kiinteistövälittäjä Kaisa Liski joutuu maksamaan Riihimäen kaupungille 25 900 euron sopimussakon tonttikaupan ehtojen rikkomisesta.

Julkaistu: 25.5. 19:07

Kaisa Liski myi tontin vastoin kauppakirjan ehtoja naapurille.

Kiinteistövälittäjä Kaisa Liski joutuu maksamaan Riihimäen kaupungille 25 900 euroa sakkoja tonttikaupan ehtojen rikkomisesta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Riita koskee heinäkuussa 2018 tehtyjä tonttikauppoja. Liski osti Riihimäen kaupungilta 52 000 eurolla 1 300 neliömetrin kokoisen omakotitalotontin.

Kaupunki myi samaan aikaan Liskin liikekumppanille naapuritontin.

Seuraavana vuonna Liski myi oman tonttinsa 120 000 eurolla liikekumppanilleen, joka oli hankkinut naapuritontin.

Riihimäen kaupunki oli tyytymätön järjestelyihin. Sen mielestä Liski rikkoi sopimusta. Kauppakirja kieltää tonttikaupat.

– Riihimäen kaupungilla on periaatteena, että se ei myy samalle ostajalle kuin yhden tontin, laamanni Petteri Palomäki taustoittaa.

Riihimäen kaupunki vaati Liskiltä 51 870 euron korvausta sopimuksen rikkomisesta.

– Tuomitsin Liskin maksamaan kaupungille puolet siitä, selostaa asian ratkaissut laamanni Petteri Palomäki Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta.

Palomäen mukaan on riidatonta, että kauppakirjassa on ehto, jonka mukaan ostaja sitoutuu olemaan myymättä tonttia tai muuten olemaan luovuttamatta sitä rakentamattomana.

– Silti Liski oli myynyt tontin toiselle henkilölle.

Palomäki kertoo, että Liski oli marraskuussa 2019 tehnyt uuden ostajan kanssa asiakirjan, joka oli otsikoitu purkukirja. Asiakirjan mukaan he purkavat kaupan.

– Oli erilaisia väitteitä, ettei Liski ollut saanut kauppahintaa ostajalta, jolle hän myi tontin. Näistä keskusteltiin, onko tapahtunut luovutus vai ei. Kauppakirjan mukaan kauppahinta oli maksettu ja omistusoikeus oli siirtynyt.

Palomäki sanoo, että kaupan vahvistaja oli vahvistanut kaupan ja tontti oli myyty eteenpäin. Hän piti selvänä, että tontti oli myyty uudelle ostajalle ja luovutettu sopimusehtojen vastaisesti.

Toinen kysymys oli kohtuullisuus.

– Lähtökohta on, että sopimukset pitää pitää myös siltä osin kuin on sovittu sopimussakon määrä.

Sopimussakoksi Riihimäen kaupunki ja Liski olivat sopineet kauppakirjassa 51 870 euroa.

– Mietin, onko määrä kohtuullinen näissä olosuhteissa, joissa Liski on myöhemmin poistanut niitä vaikutuksia, mitkä sopimussakkolausekkeella on haluttu estää.

Palomäen mielestä puolet sopimussakon määrästä on kohtuullinen määrä.

– Tämä perustui kokonaisarvioon, mikä on kohtuullista. Se on tuomarin tehtävä ratkaista.

Kaisa Liski ilmoitti tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?