STM varautuu koronaepidemian pahenemiseen – 100 miljoonalla uusia suojavarusteita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM varautuu koronaepidemian pahenemiseen – 100 miljoonalla uusia suojavarusteita

Huoltovarmuuskeskuksen välittämä kuva Etelä-Suomessa sijaitsevasta varmuusvarastosta.

Julkaistu: 25.5. 12:47

Tilauspyyntöön kuuluu muun muassa yhdeksän miljoonaa suu-nenäsuojainta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle sadan miljoonan euron hankintaesityksen uusista suojavarusteista.

– Nyt meillä on mahdollisuus saada materiaalia myös varastoon. Tällä turvataan myös mahdollista toista aaltoa, valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo IS:lle.

Esitys sisältää muun muassa vähintään yhdeksän miljoonaa suu-nenäsuojaa ja vähintään 1,5 miljoonaa hengityssuojainta. Lisäksi ministeriö esittää hankittavaksi nitriilikäsineitä, suojatakkeja ja esiliinoja.

Ministeriön mukaan esimerkiksi suu-nenäsuojien riittävyys on Suomessa tällä hetkellä hyvä, mutta niiden markkinat ovat edelleen epävarmat.

– Koronaepidemian hidastuminen jatkuu, mutta varaudumme siihen, että tautitilanne voi jatkossa muuttua ja suojavarusteiden kysyntä kasvaa nykyisestä, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoo tiedotteessa.

STM esittää, että hankintoja tehdään myös suomalaisilta valmistajilta, jotta kotimaisen tuotannon käynnistyminen ja omavaraisuus voidaan turvata.

Hankintaesitystä koskevat tilaukset on määrä tehdä kesä–elokuun aikana. Hankittavat suojavarusteet varastoidaan Huoltovarmuuskeskukseen.

Hankintoja tehdään sekä kotimaisilta tuottajilta että ulkomailta.

Useampi kotimainen suojavarusteiden tuottaja on aloittamassa tuotantoa kesän aikana. Kesän aikana alkaa kirurgisten maskien, hengityssuojainten, suojatakkien ja -essujen tuotanto.

Kansainvälisillä markkinoilla tilanne on helpottanut niin, että tarjoajia on nyt isompi joukko.

Etenkin Kiinasta saadaan nyt tavaraa, kun maan oma tautitilanne on helpottanut. Lisäksi eri puolilla maailmaa on saatu käyntiin omaa tuotantoa.

– Se mistä voi vielä tulla puute on valmistusmateriaalit, Tulokas sanoo.

Sekä hengityssuojaimien ja kirurgisten maskien materiaalit tulevat edelleen pitkälti Kiinasta.

Juttuun lisätty Pekka Tulokkaan kommentit klo 13:39.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?