Kommentti: Rahasta ja velasta riidellään ensi talvena - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Rahasta ja velasta riidellään ensi talvena

Lama-ajan pääministeri Esko Aho myöntää, että velkaa pitää ottaa, mutta varoittaa kuvittelemasta, että yksin sillä pelastettaisiin talous.

Julkaistu: 24.5. 19:47

Talvella eduskunnassa sävy ei ole yhtä ystävällinen kuin Kultarantakeskusteluissa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Sunnuntaina alkaneissa presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa nousivat esiin ne kaksi asiaa, joista ensi talvena puhutaan: raha ja velka.

Ilta-Sanomat seuraa Kultaranta-keskusteluja koronapandemian jälkeisestä ajasta hetki hetkeltä. Seuranta-artikkeliin pääsee tästä linkistä.

Suomen talous on kriisin jälkeen polvillaan ja sen nostamiseksi tarvitaan rahaa. Rahaa saa velkaa ottamalla. Tämä on ollut vastenmielinen asia Suomessa 1990-luvun alun laman jälkeen. Nyt velkaa täytyy ottaa.

Sen myönsi keskusteluun osallistunut lamavuosien pääministeri Esko Ahokin (kesk).

– Velkaa tarvitaan välittömään kriisiin, mutta ajatus, että velkaa ottamalla noustaisiin on väärin, Aho kuitenkin muistutti.

F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa oli sitä mieltä, että velkaa on otettava, mutta pitää miettiä mihin sitä käytetään. Siilasmaa toivoo, että ei ainakaan vanhojen rakenteiden pönkittämiseen.

Näistä asioista väännetään Suomen politiikassa moneen kertaan eikä sävy ole yhtä säyseä kuin Ylen studiossa sunnuntai-iltana.

Toinen koronakriisin suuri raha-asia on Euroopan maiden solidaarisuus. Ohjelman insertissä professori Sixten Korkman vaati sitä.

Presidentti Sauli Niinistö puuttui keskusteluun hiukan epäilevässä sävyssä. Hänen mukaansa pitäisi palata EU:n alkuperäisiin arvoihin. Ilmaisun voi tiivistää, että jokainen huolehtii omista asioistaan.

Uusi raivoisa kierros Euroopan kriisituista odottaa sekä EU-maiden kesken että Suomen eduskunnassa. Siinä voivat perussuomalaisten Timo Soinin kymmenen vuoden takaiset puheet kuulostaa pikkulinnun liverrykseltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?