Tulvaennuste Rovaniemelle pahenee – vesi nousemassa kaikkien aikojen ennätykseen jo viikon kuluttua

Ennusteen toteutuminen aiheuttaisi merkittävää haittaa ja aineellisia vahinkoja.

Tulvaennusteet lupaavat Rovaniemelle lähes varmasti suurtulvaa. Kuva toukokuulta 2012.

24.5.2020 10:07

Tulvaennusteet lupaavat Rovaniemelle lähes varmasti suurtulvaa.

Lapin Ely-keskus arvoi mondernin mittaushistorian suurimman tulvan maksimivedenkorkeuden ajoittuvan kesäkuun ensimmäisiin päiviin.

Maksimivedenkorkeuden tulva-alueilla ennustetaan ylittyvän 70 sentillä, mikä aiheuttaa merkittävää haittaa ja aineellisia vahinkoja.

Vedenkorkeuden huippuajankohdan arvellaan osuvan tiistaille 2. kesäkuuta.

Aikaisemmista suurtulvista poiketen nyt veden nousua eivät aiheuta veden virtausta salpaavat jääpadot, vaan poikkeuksellisen suuret lumimäärät ja lumen korkea vesipitoisuus Kemi- ja Ounasjoen valuma-alueella.

Lähipäivien sää on ratkaiseva tulvahuipun muodostumiselle. Helleaalto tai siihen liittyvät sateet voivat nopeasti muuttaa tilannetta huonompaan suuntaa.

Näin tapahtui 1859 Kemijoen alueella niin sanotuissa Saulin päivän tulvissa. Talvi oli ollut myös tuolloin runsasluminen ja kevät tuli myöhään. Toukokuun lopulla lämpötila nousi nopeasti ja lumien sulaminen alkoi vauhdilla.

Rovaniemen kohdalla vesi nousi 10 metriä tavanomaista korkeammalle 22.-24. toukokuuta. Nykyisinkin tulvista kärsivä Saarenkylän alue Rovaniemellä peittyi kokonaan veden alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?