”Laskettelemme punaisella lumella” – kolme kaverusta kohtasi Kilpisjärvellä yöttömän yön ihmeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Laskettelemme punaisella lumella” – kolme kaverusta kohtasi Kilpisjärvellä yöttömän yön ihmeen

Julkaistu: 23.5. 11:05

Lapin hyvä lumitilanne antaa mahdollisuuksia upeisiin kokemuksiin vielä toukokuun lopulla.

Pyhätunturin hiihtokoulun yhdistämä eteläsuomalainen ystäväporukka on nauttinut Kilpisjärvellä viime päivinä ainutlaatuisista keskiyön auringon laskettelukokemuksista.

Keskiviikkona Turusta pohjoiseen matkannut hiihdonopettaja ja hiihto-opas Taneli Peussa sanoo, että Saanan rinteillä laskettelu toukokuussa keskellä yötä on ollut sensaatiomaisen upea kokemus.

– Eilen noustiin Saanan huipulle ja laskettiin eteläseinää alas ilta-auringon paistaessa. Ihan mieletön tunnelma! Kun aurinko nousee tai laskee horisontin yläpuolelle, niin maisema on punaisena ja laskettelemme punaisella lumella. Valo ei ole keltaista ja kirkasta, vaan punaista, hän kuvailee yöttömässä yössä laskettelua.

Tunturien rinteet ovat loistavassa kunnossa ja lunta riittää.

Hiihdonopettajakolmikko lähti käsivarren Lappiin hyvän lumitilanteen takia laskettelemaan ja sähköpyöräilemään, Peussa kun työskentelee sähköpyöriä vuokraavassa ja niillä retkiä järjestävässä 10Bikes-yrityksessä. Ennakko-odotukset ovat ylittyneet monikertaisesti. Kilpisjärvellä on lunta vielä yli 90 senttiä. Parin asteen yöpakkaset ovat pitäneet tunturien rinteet hyvässä kunnossa telemark-laskijoille.

– Joskus lumi on liian pehmeää ja suksien pohjat kolisevat, mutta nyt ovat olosuhteet olleet kohdillaan. Otettiin muutaman päivän loma ja lähdettiin liikkeelle, mutta ikinä ei arvattu, että täällä on näin mahtavaa, Peussa huokaa.

Suomen käsivarressa Kilpisjärvellä eletään parhaillaan yötöntä yötä. Aurinko nousi 19.5. klo 2.14 ja laskee seuraavan kerran vasta heinäkuussa, tarkalleen 24.7. klo 1.03.

Saanan ja Pallaksen rinteillä laskeneet Taneli Peussa ja Niki Juurinen kertovat, että toukokuun hyvistä laskettelukeleistä on nauttimassa muitakin, mutta ruuhkia ei ole missään.

– Pallaksella näimme muitakin laskijoita, mutta ei ruuhkaksi asti. Täällä on lääniä liikkua, Peussa toteaa.

Perjantain telemark-kohde oli Termisjärvi 15 kilometrin päässä Saanatunturilta.

– Aurinko lämmittää valtavasti, mutta me ollaan suksilla ja lasketellaan! Ihan uskomaton juttu, Peussa hehkuttaa.

Turkulaisystävykset ovat lasketelleet Pallaksella ja Saanalla.

Korjaus 23.5.2020 klo 12.16: Peussa työskentelee yrityksessä, joka vuokraa sähköpyöriä ja järjestää niillä retkiä, ei myy niitä kuten jutussa ensin luki

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?