Tulvat voivat alkaa pohjoisessa jo ensi viikolla – loma-asuntoja vaaravyöhykkeessä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tulvat voivat alkaa pohjoisessa jo ensi viikolla – loma-asuntoja vaaravyöhykkeessä

Kemijoki kuvattuna Rovaniemellä 19. toukokuuta 2020.

Julkaistu: 23.5. 10:05

Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on riski suurtulvalle.

Sään nopea lämpeneminen pitkän kolean jakson päätteeksi uhkaa nostaa vedenpinnat pohjoisen joissa ennätyskorkealle lähipäivinä.

Tämähetkisen tulvaennusteen mukaan Kemi- ja Ounasjoen vedenkorkeudet nousevat Rovaniemellä ja Kittilässä vahinkorajoille ensi viikolla. Ennätystulvat ovat mahdollisia myös Tornion- ja Ivalojoella, kun toukokuu vaihtuu.

  • Asutko tulvariskialueella ja oletko varautunut mahdollisiin suurtulviin? Lähetä kuva tai kerro tarinasi: WhatsApp 040-6609019 tai uutiset@iltasanomat.fi

Tänään lauantaina Lapin pelastuslaitos kehotti ihmisiä rakentamaan tulvasuojaukset kuntoon. Lapin ELY-keskuksen mukaan riski suurtulvalle on olemassa.

Kuusamon seudulle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ennustaa mittaushistorian suurinta kevättulvaa, jonka huipun arvioidaan ajoittuvan kesäkuun puoliväliin. Ivalossa vedenkorkeuden pelätään myös voivan nousta kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan, mutta vahinkojen syntymistä ehkäisevät siellä tulvapenkereet.

Iijoen Jongunjärvellä tulvavesi nousee jo tielle ja tulva katkaisee teitä viikonloppuna, kun lumien sulaminen jatkuu.

Pudasjärvellä tulvat voivat alkaa jo ensi viikon viikonloppuna. Vaaravyöhykkeessä on ainakin vapaa-ajanasuntoja. Länsi Lapissa Tornionjoella tulvien pelätään aiheuttavan vahinkoa ainakin Pellossa, jossa vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vahinkorajalle.

Olosuhteet suurtulvien synnylle ovat olemassa, sillä lumen vesiarvot ovat tänä keväänä poikkeuksellisen korkeat. Tilanne voi pahentua merkittävästi, jos sää muuttuu sateiseksi.

Oulujoen alapuolisessa Suomessa jokien tulvimisen pelkoa ei enää ole. Silti vesistöjen pinnat ovat tavanomaista korkealla koko maassa.

Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne -sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?