Pekka, 70, istui maksamassa laskuja, kun jumalaton jylinä keskeytti puuhan – kohta katossa ammotti reikä, jonka aiheuttajaa ei vieläkään tiedetä

Heikkisen kattotiilien irtoaminen on yhä mysteeri – omakotitalon omistajan mielestä matalalla lentänyt hävittäjä imaisi tiilet katolta, mutta Ilmavoimien mukaan alueella ei ollut lentotoimintaa.

Kahdeksan vuotta sitten Pekka Heikkinen, 70, muutti Kuopiosta maaseudun rauhaan Riistavedelle uuteen omakotitaloonsa. Sieltä on kätevän lyhyt matka kalavesille ja mökille.

Perjantaina iltapäivällä rauha järkkyi.

Kahdeksan vuoden aikana Heikkinen on tottunut kuulemaan Karjalan lennoston Hornet-hävittäjien ääniä. Perjantaina hän oli työhuoneessa tietokoneen ääressä maksamassa laskuja, kun mielestään kuuli voimakasta, lähestyvän suihkukoneen ääntä.

– Ääni oli jumalattoman voimakas – että nyt taitaa tulla liian likelle rakennusta se kone. Tuntui, että katto lähtee mukaan.

– Minä olin ikkuna edessä ja vilkaisin joka suuntaan, mutta ei näkynyt mitään koneita. Ääni vaimeni niin kuin ylleensä kun kone männöö etemmä.

Heikkinen maksoi laskut, keitteli kahvit, meni lasikuistille ja huomasi yllätyksekseen kuinka nurmikolla noin kolmen metrin etäisyydellä ulkoseinästä lojui särkyneitä kattotiiliä.

– Hetihän minä yhistin siihen ääneen ne kattotiilit.

Heikkinen meni kauemmas talostaan ja näki, kuinka katolle oli ilmestynyt iso aukko.

Jonkin aikaa asiaa ihmeteltyään hän soitti hätäkeskukseen, koska ei muistanut poliisin suoraa numeroa. Paikalle tuli Itä-Suomen poliisin partio laatimaan raportin. Poliisit myös kiipesivät katolle tarkastelemaan vaurioita.

– Poliisit sanoivat, että jälkien perusteella imu on nostanna ne tiilet ilmaan ja pihalle. Lisäksi tiiliä on noussut koneen kulkusuunnassa paikoiltaan. Sen näki ihan silmällä kun nurmikolta katsoi, ettei tiilet ole ihan paikoillaan.

Heikkisen mukaan kone olisi lentänyt katon harjan suuntaisesti etelästä pohjoiseen, kun tavallisesti Hornetit lentävät talon yli poikittaisesti.

Hän kertoi, että katon aukkokohdasta pohjoiseen noin kymmenen metrin matkalta ovat tiilet nousset ylös ja menneet pois paikoiltaan. Itse katon alustassa, eli ruoteessa ja aluskatteessa ei ole vaurioita.

– Pittää olla melekonen imu, kun tiili painaa neljä killoo. Ja kattotiilet on viisi senttiä toisen päällä limittäin. Mysteerinen juttu.

Heikkinen tietää itse 40 vuoden rakennusalan asiantuntijan työkokemuksellaan, että ehjän tiilikaton purkaminen käsivoiminkin on vaativa urakka.

– Pittää nostella tiiliä isommalta alueelta ja työnnellä kapuloita välliin, että saa edes yhen tiilen pois.

– Joku asiantuntija vois tietää, monenko kilon imuvoiman se tarvii, että tiilikatto lähtee.

– Mutta minä uskallan sannoo sillä kokemuksella mitä kuulin, ja oon aikaisemmin konneen ääniä kuullu, niin kyllä se suihkukone oli. Näitä sotilaskonneita. Ei matkustajakone.

Laskua Ilmavoimille hän ei aio lähettää.

– Ensimmäisenä pittää soitella vakuutusyhtiöön ja saada rakennusten vakuutustarkastaja paikalle kattomaan vauriot ja sitten korjuuttaa vakuutusyhtiön piikkiin. Vakuutusyhtiön asia on sitten laskuttaa, jos näyttöä saa aikaiseksi.

– Kaiken näköstö sattuu. Eipä ois arvannunna eilistä päivällä, että tänä pänä katossa on reikä...

Itä-Suomen poliisi kertoi perjantaina IS:lle ettei se toistaiseksi ole kyennyt selvittämään Heikkisen talon katon vaurioiden syytä.

Poliisin mukaan ainakin Kuopion lennonjohdosta oli kerrottu, ettei alueella ollut lentotoimintaa, jolla vauriot voisivat selittyä.

Puolustusvoimien kevään suurin lentotoimintaharjoitus Ilmataktiikka 20 päättyi perjantaina kello 14:ään mennessä, eli samoihin aikoihin kun Heikkisen kattotiilet lensivät pihalle.

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohta oli Rissalan lentokenttä Siilinjärvellä.

Harjoitukseen osallistui noin 28 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 4‒6 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi C-295M-kuljetuskonetta ja kaksi PC-12NG -yhteyskonetta.

– Taktisesti haastavaan lentotoimintaan liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä korkealla lennettäviä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina, tiedotti Ilmavoimat.

Ilmavoimien mukaan harjoituksen lentotoiminta oli kuitenkin Itä-Suomen alueella päättynyt jo puoliltapäivin, kerrottiin IS:lle Pääesikunnan viestintäosastolta.

– Ilmavoimien operaatiokeskuksen päivystäjä, joka on Hornet-lentäjä ja tuhat lentotuntia takana, sanoi ettei kovin herkällä kattotiiliä saa lentämään ilmaan Hornetilla. Joka tapauksessa alueelle ei edes ollut lentotoimintaa. Se on pois suljettu, todettiin IS:lle.

Kuopion seudulla putoili taivaalta perjantaina muutakin mysteeritavaraa kun autoilija tallensi videolle jättimäisen valkoisena liehuneen esineen leijailevan maahan Vitostien varrella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?