Näin Taalintehtaan delfiinit polskivat ja hyppivät ISTV:n suorassa lähetyksessä – ”Taas tulee suoraan kohti!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Taalintehtaan delfiinit polskivat ja hyppivät ISTV:n suorassa lähetyksessä – ”Taas tulee suoraan kohti!”

Julkaistu: 22.5. 20:00, Päivitetty 22.5. 22:12

Taalintehtaan edustalla uiskentelevat pullokuonodelfiinit saapuivat seuraamaan venettä, polskivat ja tekivät hyppyjä ISTV:n suorassa lähetyksessä. Tarkoitus oli kuvata delfiineitä sopivan välimatkan päästä. Delfiinit kuitenkin hakeutuivat aivan veneen vierelle.

ISTV suuntasi ulapalle Taalintehtaan edustalla Kemiönsaaren vesillä. Yhteysvene Aino kulki kohti alueita, joissa delfiinien tiedettiin näyttäytyneen, mutta varmuutta eläinten ilmestymisestä kameran eteen ei ollut.

Tarkoitus oli kuvata delfiinejä sopivan varoetäisyyden päästä, jotta eläimet eivät häiriintyisi. Kun delfiineitä näkyi kauempana, vene lähestyi hitaasti niitä. Pitkään ei tarvinnut kulkea, kun delfiinit hakeutuivat suoraan veneen ympärille ja alkoivat leikkiä mainingeissa. Hämmästys oli suurta niin katsojilla kuin lähetystä tehneillä toimittajalla ja kuvaajalla. Kun vene pysähtyi, uteliaat ja leikkisät delfiinit menettivät mielenkiintonsa, mutta veneen siirtyessä kauemmaksi ilmestyivät ne taas leikkimään.

Turun ammattikorkeakoulun erityisasiantuntijana työskentelevä valastutkija Olli Loisa sanoo IS:lle, että lähetyksessä nähty delfiinien leikki veneen keulapyörteissä on varsin yleinen ilmiö.

– Delfiinilajit tulevan silloin tällöin oman halunsa mukaan seurailemaan aluksia, hän selittää.

– Monille delfiinilajeille on tyypillistä, että ne ovat hyvin uteliaita. Niitä tavataan isompien valaiden seurassa ja uiskentelemassa valtamerillä liikkuvien rahtilaivojen kanssa jos ne sattuvat samalle alueelle.

Länsi-Suomen merivartiosto julkaisi myöhemmin Facebookissa ohjeet alueella liikkuville veneilijöille. Ohjeiden mukaan veneen nopeutta on laskettava alueella, jossa delfiinit ovat. Merivartioston mukaan delfiineihin on syytä pitää 100 metrin etäisyys.

– Älykkäät ja uteliaat eläimet tulevat kyllä veneen vierelle jos se niitä kiinnostaa, Länsi-Suomen merivartiosto tiedottaa.

Delfiinejä ei pidä myöskään lähestyä suoraan edestä eikä suoraan takaa vaan rinnalta samalla varoetäisyyden säilyttäen. Merivartioston mukaan paras tapa havainnoida delfiineitä on rannalta optisia apuvälineitä käyttäen. Merivartiosto kertoo valvovansa aluetta lähipäivinä ja tarvittaessa häiritsevään toimintaan puututaan.

Juttua päivitetty klo 22.05: Lisätty tiedot Länsi-Suomen merivartioston Facebook-päivityksestä, tutkijan kommentit ja täsmennetty suoran lähetyksen tapahtumia.

Onko sinulla hyvä nimiehdotus Taalintehtaan edustalla polskiville pullokuonodelfiineille? Ehdota kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?