Liikuntakyvytöntä vaimoaan itsemurhassa avustanut mies syytteessä taposta – oikeus määräsi mielentilatutkimukseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Liikuntakyvytöntä vaimoaan itsemurhassa avustanut mies syytteessä taposta – oikeus määräsi mielentilatutkimukseen

Julkaistu: 22.5. 14:51, Päivitetty 22.5. 15:17

Mies ojensi naiselle yliannoksen lääkkeitä ja insuliinikynän, nainen söi lääkkeet ja pisti itse insuliinin.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi avopuolisonsa taposta syytetyn miehen mielentilatutkimukseen. Oikeus katsoi miehen aiheuttaneen toiminnallaan naisen kuoleman. Oikeus ottaa rikosnimikkeeseen kantaa vasta mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.

Rikos tapahtui Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Nurmeksen kaupungissa viime joulukuussa.

Mies toimi liikuntakyvyttömän ja jatkuvan huolenpidon tarpeessa olevan naisen omaishoitajana noin kolmen vuoden ajan. Nainen kulki pyörätuolilla ja hän sairasti ykkösluokan diabetesta, jota varten hän tarvitsi insuliinihoitoa. He asuivat saman katon alla.

Tapahtumia edelsi pariskunnan 2-3 vuorokauden valvomisputki. Mies tarjosi naiselle tämän pyynnöstä alkoholia, ja nainen ryhtyi puhumaan itsemurhasta. Myös mies ilmoitti aikeistaan tappaa itsensä.

Tämä aiheutti naiselle ”aikapaineen”. Nainen ei olisi pärjännyt ilman miehen apua, ja siksi hän halusi kuolla ensin. Teon toteuttamista varten nainen pyysi mieheltään insuliinin ja muut lääkkeet. Nainen ei saanut lääkkeitä itse liikuntavammansa takia.

Mies laittoi lääkkeet kippoon, minkä lisäksi mies antoi insuliinikynät. Lääkemäärä oli moninkertainen tavanomaiseen päiväannokseen verrattuna.

Nainen soi lääkkeet ja laittoi itse insuliinin. Mies ei estänyt naista, vaan meni nukkumaan sängylle. Nainen menehtyi. Kuolema aiheutui insuliinin yliannostuksesta sekä alkoholin ja runsaan alkoholinkäytön yhteisvaikutuksesta. Myös naisen sairaudet myötävaikuttivat kuolemaan. Mies hälytti apua vasta herättyään, mutta nainen oli jo menehtynyt.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden perjantaina antaman välituomion mukaan 37-vuotias mies aiheutti toiminnallaan vakavasta mielenterveyden häiriöstä kärsineen naisen kuoleman. Naisen oma käyttäytymiskyky oli merkittävästi heikentynyt univajeen ja vahvan päihtymyksen takia. Oikeuden mielestä nainen ei ole siten voinut itse pätevästi päättää omasta itsemurhastaan.

– Menettelyllään (mies)on tarkoittanut tappaa (nainen) tai vähintäänkin hän on pitänyt (naisen) kuolemaa menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena, Pohjois-Karjalan käräjäoikeus totesi.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?