Yle: Finnair avaa kaukoreittejä ulkomaalaisella työvoimalla – lomautettu henkilöstö Suomessa raivostui - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Finnair avaa kaukoreittejä ulkomaalaisella työvoimalla – lomautettu henkilöstö Suomessa raivostui

Finnairin lentokoneita pysäköityinä Helsinki-Vantaan lentokentän laidalle Vantaalla 13. toukokuuta.

Julkaistu: 21.5. 20:32

Finnair vetoaa siihen, että noudattaa voimassa olevaa sopimusta. Lentoyhtiö on kuitenkin valmis keskusteluihin.

Finnairin matkustamohenkilökunta on suuttunut yhtiön eilen kertomista uusista lomautuksista, kun samaan aikaan kaukoreittejä avataan uudelleen osittain ulkomaisella työvoimalla, kertoo Yle.

Esimerkiksi kaukolennot Aasiaan käynnistyvät asteittain kesän aikana, mutta kolmella avautuvista reiteistä ei ole lainkaan suomalaista matkustamohenkilökuntaa.

– Kolmella avautuvalla reitillä ei ole lainkaan suomalaista matkustamohenkilökuntaa, koska palvelu on aikaisemmin ulkoistettu kokonaisuudessaan ulkomaiselle yritykselle. Jos ulkoistuksesta luovuttaisiin, niin satoja työpaikkoja palautuisi Helsinkiin, kertoo puheenjohtaja Jari Toivonen Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksestä Ylen haastattelussa.

Toivonen kertookin, että liitto vaatii alihankinnasta luopumista. Finnair vastasi Ylelle, että noudattaa voimassa olevia sopimuksia, mutta on valmis on valmis keskustelemaan matkustamopalvelun toteuttamisesta suomalaisvoimin myös Singaporen, Hongkongin ja Delhin reiteillä, jos henkilöstön kanssa käytävissä säästöneuvotteluissa päästään kustannustehokkaaseen ratkaisuun.

Valtioneuvosto on jo hyväksynyt lentoyhtiö Finnairin lainalle enintään 540 miljoonan euron valtiontakauksen.

Valtioneuvostolle annettiin valtuus myöntää valtiontakaus Finnairin enintään 600 miljoonan euron suuruiselle lainalle kuluvan vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa. Takaus annetaan Euroopan komission antamien koronakriisiin liittyvien väliaikaisten valtiontukisääntöjen mukaisesti.

Samalla Finnair aloitti 6 100 ihmistä koskevat yt-neuvottelut.

Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että kaikista vaihtoehdoista voidaan keskustella.

– Lomautukset voivat olla voimassa toistaiseksi tai olla osa-aikaisia tai määräaikaisia. Ratkaisut voivat olla tehtävästä riippuen erilaisia ja eripituisia, hän sanoo.

Finnair perustelee uusia yt-neuvotteluita lentoliikenteen supistumisella.

– Koronatilanteen vuoksi työn määrä on vähentynyt, Tallqvist sanoo.

Lisäksi Finnair on ollut myrskyn silmässä, sillä se suunnittelee monien maakuntareittien lakkauttamista ainakin väliaikaisesti.

Lakkautus koskisi Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan kohdistuvia lentoja.

Tuetun lentoyhtiön päätös pöyristytti varsinkin keskustapoliitikkoja sekä maakuntien edustajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?