Ammattihieroja raiskasi 17-vuotiaan fitness-urheilijan kesken hieronnan Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ammattihieroja raiskasi 17-vuotiaan fitness-urheilijan kesken hieronnan Helsingissä

Julkaistu: 21.5. 6:32

Fitness-urheilua harrastanut tyttö raiskattiin kesken hieronnan. Hieroja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen.

Tyttöön kohdistunut raiskaus tapahtui hierojalla, jonka toimipiste oli helsinkiläisen kuntosalin yhteydessä.

Fitness-urheilua harrastanut tyttö alkoi käydä kyseisellä kuntosalilla 16 vuoden ikäisenä. Hänellä oli valmentaja.

Muutamien viikkojen jälkeen vuonna 1963 syntynyt mies lähestyi häntä. Tyttö treenasi pohkeita, mies alkoi jutella ja kokeili tytön pohkeita. Mies sanoi niiden olevan ”tosi jumissa”.

Mies kysyi, käykö tyttö hierojalla ja sanoi sen olevan tosi tärkeää. Mies sanoi olevansa hieroja, ja he vaihtoivat keskenään numeroita. Siitä sai alkunsa tytön ja miehen välinen asiakkuussuhde.

Tyttö kysyi, voisiko hän pitää shortseja yllä jalkahieronnan aikana. Tytön mukaan hieroja sanoi, ettei käy, sillä hierontaan pitää tulla stringeissä.

Lopulta tyttö suostui olemaan stringeillä, vaikka se tuntui hänestä epämiellyttävälle. Hän vertasi urheiluhieronnassa käyntiä sairaalakäyntiin. Tyttö ajatteli tuolloin, että ammattihieroja tietää, miten kuuluu toimia. Tyttö ei ollut aiemmin käynyt hierojalla.

Tyttö kävi hieronnassa 1-4 kertaa kuukaudessa vuosina 2015–2017. Tytön mukaan hieronta kesti 2-5 tuntia, miehen mukaan maksimissaan kerrallaan 3 tuntia. Joskus hierottiin pelkkä selkä, joskus koko kroppa pakaroita myöden.

Tyttö ei maksanut hieronnasta mitään, vaan hänen kertomansa mukaan mies tarjosi palvelun ”sponsorointina”. Mies perusteli asiaa sillä, että jos tytöstä tulisi fitness-alan tähti, voisi tyttö sitten mainostaa häntä sosiaalisessa mediassa.

Tyttö kävi kertomansa mukaan usein ilta-aikaan ja hän oli viimeinen asiakas. Tytön mukaan mies oli sanonut, että tämä halusi viimeiseksi asiakkaakseen naisen, jotta ”voisi mennä hyvin mielin kotiin”.

Kun tyttö makasi hierontapöydällä mahallaan stringeissä, mies veti niitä alaspäin. Käytännössä takapuoli oli paljaana, mutta sukuelinalue peittyi. Mies perusteli tytölle asiaa sillä, ettei vaatteisiin tulisi öljyä.

Oikeus oli sitä mieltä, ettei miehen toiminta ollut urheiluhieronnassa tavanomaista, mutta ei poikkeuksellistakaan. Tältä osin rikosta ei tapahtunut.

Lähes alastomana oleminen oli tytöstä ahdistavaa. Stringien lisäksi pyyhe oli hänen rintojensa päällä. Hän oli kuitenkin ”fitnesskuplassa”. Tyttö ajatteli, että tämä oli sitä, mitä kaikki muutkin joutuvat kokemaan.

Tyttöä ahdisti, kun hänen jalkojaan vedettiin sivulle venytys- ja lonkankoukistajaliikkeissä. Stringien nauha ei peittänyt tytön näkemyksen mukaan täysin intiimialuetta, joka mahdollisesti näkyi. Mies hieroi myös kerran tai kahdesti tytön paljaita rintoja rintahieronnan yhteydessä.

Oikeuden mielestä mies ei näiltä osin syyllistynyt rikoksen. Rintojen pehmytosan hierominen oli oikeuden mielestä kuitenkin ”ilmeisen tarpeetonta”. Oikeuden mukaan tilanteeseen ei liittynyt seksuaalisia puheita eikä vivahteita.

– Kestoltaan epätavallisen pitkiltä vaikuttavissa ilmaishieronnoissa on epäilemättä ollut mukana asianomistajan kertomuksesta pääteltävissä oleva tirkistelyelementti, Helsingin käräjäoikeus totesi.

– Vastaaja on epäilemättä nähnyt enemmän kuin mitä hierontatilanteissa yleensä nähdään ja oletettavasti saanut siitä itselleen nautintoa. Vastaaja on kuitenkin kaiken aikaa samalla suorittanut ”oikeaa” urheiluhierontaa eikä asianomistaja ole tuntunut ahdistuneen varsinaisista hierontaliikkeistä, käräjäoikeus kirjoitti.

Siten syyte pakottamisesta seksuaaliseen tekoon kaatui.

Kerran tilanne meni kuitenkin niin pitkälle, että vatsallaan hierontapöydällä maannut tyttö huudahti: ”ei sinne, toi ei oo se kohta”. Miehen sormi kävi tytön sukupuolielimessä, ja se täytti raiskauksen tunnusmerkistön. Tyttö oli tapahtuman aikaan 17-vuotias.

– Asianomistaja ei ollut voinut antaa suostumustaan eikä ollut sormen työntämisen yllätyksellisyyden ja asentonsa huomioon ottaen kyennyt sitä estämään. Tämän vastaaja oli tiennyt ja oli käyttänyt sitä hyväksi, käräjäoikeus totesi.

Hieroja lähetti tytölle paljon myös viestejä Messengerissä ja WhatsAppissa, mikä ahdisti tyttöä. Mies kutsui tyttöä muun muassa yöksi kylään ja saunomaan. Mies pyysi tyttöä myös strippaamaan hänelle. Tyttö ei suostunut pyyntöihin. Oikeus piti miehen viestittelyä ammatillisesti epäeettisenä, mutta se ei ollut rikoksen tunnusmerkistön täyttävää toimintaa.

– Nämä hieronta-asioiden ulkopuoliset yksityisviestit vastaajaa 35 vuotta nuoremmalle teini-ikäiselle tytölle ovat olleet osittain vihjailevia ja tunkeilevan tuntuisia, vaikkakin osittain ilmeisesti vain ”maaperää tunnustelevia”, käräjäoikeus totesi.

Kun tyttö lähestyi 18 vuoden ikää, hän ymmärsi, ettei miehen käytös ollut soveliasta. Tyttö keräsi rohkeuttaan, ja kirjoitti miehelle, että ”mä en oo sun kisu”. Se oli tytölle iso juttu, sillä sitä ennen hän oli vastannut miehen viesteihin aina kohteliaasti. Tyttö nimittäin pelkäsi, ettei saisi ilmaisia hierontoja.

Tyttö perui lopulta viimeisen hieronta-ajan juuri ennen kuin hän täytti 18 vuotta ja hän muutti pois Helsingistä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 57-vuotiaan miehen raiskauksesta 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hän joutuu maksamaan uhrille 2 000 euron kärsimyskorvaukset. Uhri täyttää tänä vuonna 22 vuotta.

Viikko sitten annettu tuomio ei ole lainvoimainen, sillä tyttö, syyttäjä ja mies ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä tuomioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?