Tutkijat tekivät synkän havainnon tutkittuaan 20 järveä yli 30 vuotta – sama ilmiö toistui jokaisessa

Pohjoisen havumetsävyöhykkeen järvet ovat erityisen herkkiä häiriöille, koska niiden monimuotoisuus on alhainen verrattuna muihin vesiympäristöihin.

19.5.2020 21:40

Veden tummuminen saattaa aiheuttaa suuria muutoksia suomalaisten metsäjärvien ekosysteemeissä, osoittaa Helsingin yliopiston tuore tutkimus.

Viime vuosikymmenten aikana pintavedet ovat muuttuneet tummemmiksi koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Ennen kaikkea ruskea väri on seurausta veteen liuenneesta humuksesta.

Tummuminen on erityisen voimakasta alueilla, joilla happosateet 1990-luvulle saakka vaikuttivat, ja ilmastonmuutoksesta johtuva lisääntynyt sade on voimistanut tätä ilmiötä.

Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema Hämeenlinnassa on tutkinut 20 järveä Evon Natura 2000 -alueella yli 30 vuoden ajan. Vesi muuttui kaikissa tutkituissa järvissä kyseisellä ajanjaksolla tummemmaksi.

Samalla ajanjaksolla myös vesiselkärangattomien määrä laski käsi kädessä veden tummentumisen kanssa. Kun veden värin mittauksesta saadut tulokset yhdistettiin viiden Evon Natura-alueen järven vesiselkärangattomista vuosina 1989-2008 kerättyyn dataan, tutkijat havaitsivat vesiselkärangattomien määrien laskeneen käsi kädessä veden tummumisen kanssa.

Céline Arzel Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan metsätieteiden osastolta kertoo, että veden väri määrittää myös järvien ruokaverkkojen rakennetta ja toimintaa. Vesiselkärangattomat ovat nimittäin monien kalojen ja sorsalintujen pääasiallinen ruoanlähde.

– Vesiselkärangattomien populaatioiden kutistumisella voi olla merkittäviä seuraamuksia pohjoisen havumetsävyöhykkeen ekosysteemin toiminnalle. Toinen Lammin biologisella asemalla aiemmin tehty tutkimus osoittaa, että selkärangattomia syövien sorsalajien määrät ovat pienentyneet samana ajanjaksona, Arzel sanoo tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?