Lapsensa tappanut nainen kuoli tutkintavankeudessa: Vantaan vankilan henkilökuntaa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta

Poliisi selvittää, miten on mahdollista, että kuolemantapaus pääsi tapahtumaan.

19.5.2020 11:47

Poliisi epäilee Vantaan vankilan henkilökuntaa virkavelvollisuuden rikkomisesta tapauksessa, jossa tutkintavankina ollut nainen kuoli vankilassa helmikuussa. 35-vuotias nainen vangittiin, kun hän tukehdutti kaksivuotiaan lapsena tyynyllä kuoliaaksi Espoossa ja poliisi epäili häntä murhasta.

Nyt poliisi epäilee, että vankilan henkilökunta ei olisi valvonut naista tarpeeksi hyvin. Poliisi selvittää, miten on mahdollista, että kuolemantapaus on päässyt tapahtumaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista STT:lle.

– Tutkitaan, ovatko vankilan henkilökuntaan kuuluvat mahdollisesti toimineet jollakin lailla väärin, Luoto kertoo.

Luoto ei kommentoinut sitä, onko epäiltyjä yksi vai useampi.

Luodon mukaan poliisi kirjaa rikosilmoituksia tutkintavankeudessa tapahtuneista kuolemantapauksista matalalla kynnyksellä.

– Se, johtaako rikosilmoitus syytteeseen, on taas eri asia, Luoto sanoo.

Luodon mukaan vankilasta on saatu selvitykset ja materiaali on muutoinkin kasassa, eikä tutkinta vie enää kauaa. Mitään aika-arviota tutkinnan valmistumiselle hän ei vielä anna.

Kuulustelussa nainen kertoi yrittäneensä tappaa itsensä lapsen tappamisen jälkeen

Tutkintavankeudessa ollutta brittinaista ehdittiin kuulustella poliisilaitoksella useita kertoja ennen kuin hän kuoli. Naisen mukaan kaikki alkoi käräjäoikeuden päätettyä, että lapsi on hänen luonaan kahtena yönä viikosta ja loput yöt isänsä luona.

Nainen kertoi hakeneensa lapsen päiväkodista tammikuisena perjantaina, jolloin oikeuden päätös tuli. Hän sanoi ottaneensa yöllä tyynyn ja painaneensa sen lapsen kasvoille sekä käyttäneensä tukahduttamisen jälkeen vielä veistä. Kuulustelussa nainen kertoi yrittäneensä tämän jälkeen tappaa itsensä eri tavoilla.

Iltalehti kertoi hieman ennen naisen kuolemaa, että tämä oli tutkintavankeuden aikana ollut sairaalahoidossa itsemurhayrityksen takia. Poliisi ei ole kertonut naisen kuoleman olosuhteista tai kuolinsyystä, koska kyseessä on kuolemansyyntutkinta eli naisen ei epäillä kuolleen rikoksen seurauksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?