Yle: Sadat lukiolaiset ovat huijanneet tehtävissä – ”Kiellettyä omenaa on vaikea vastustaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Sadat lukiolaiset ovat huijanneet tehtävissä – ”Kiellettyä omenaa on vaikea vastustaa”

Houkutus vilppiin voi olla suuri, kun kukaan ei ole valvomassa opiskelutilannetta.

Julkaistu: 18.5. 9:53

Sadat lukiolaiset ovat kertoneet harrastaneensa vilppiä etäopiskelun aikana.

Koronakriisin aikana tehtävä etäopiskelu on houkutellut lukio-opiskelijoita käyttämään kyseenalaisia keinoja. Asia selvisi Ylen kuuteen lukioon tekemässä kyselyssä, johon vastasi yli 760 lukio-opiskelijaa.

Sadat opiskelijat kertoivat Ylen tutkimuksessa tehneensä vilppiä ainakin kerran tai kaksi.

Syy vilunkiin oli hyvin yksinkertainen: etäopiskelua ei pysty valvomaan samalla tavalla kuin lähiopetusta.

– Kai se on niin, että kiellettyä omenaa on vaikea vastustaa, kun tietää, ettei kukaan ole näkemässä, Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva Emma Kuittinen sanoi Ylelle.

Julkisuuteen asti koululaisten vilunkipeli nousi Jurvassa, jossa paikallisen yhtenäiskoulun joidenkin oppilaiden havaittiin saaneen poikkeuksellisen hyviä arvosanoja. Jurvassa epäiltiin vanhempien auttaneen lapsiaan koevastauksissa.

Lukioiden etäopiskelu on myös muuttanut opiskelutapoja ja -käytäntöjä. Perinteisten kokeiden sijasta opiskelijat ovat joutuneet kirjoittamaan mm. esseitä tai vastaamaan soveltaviin kysymyksiin. Niissä mahdollisuus lunttaamiseen ja siitä saatava hyöty ovat paljon pienempiä.

Lahden lyseon rehtori Tero Matkaniemi muistutti, että opiskelijan ei kuitenkaan kannata mennä siitä, mistä aita on matalin.

– Lukion kurssit valmentavat ylioppilastutkinnon kokeisiin. Siksi viimeistään noissa tulevaisuuden kannalta tärkeissä kokeissa on kohdattava oma todellinen osaaminen ilman mahdollisuutta vilppiin, Matkaniemi sanoi Ylelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?