Luvattomat kiihdytysajot keräsivät yöllä Pirkkalaan yli sata autoa ja suuren katsojajoukon – poliisi pitää korona-ajan ilmiönä

Tapahtuma näytettiin suorana netissä.

17.5.2020 3:25 | Päivitetty 17.5.2020 4:47

Yli sata autoa osallistui sunnuntain vastaisena yönä luvattomiin kiihdytysajoihin Pirkkalassa Tampereen seudulla. Tapahtuma keräsi myös sankan katsojajoukon.

Suosittu suomalainen striimaaja lähetti suoraa videokuvaa tapahtumasta.

Komisario Ari Aro Sisä-Suomen poliisista kertoo, että poliisi havaitsi lauantai-iltana nuorten autoilijoiden kokoontuvan useassa paikassa Tampereen seudulla.

Aron mukaan noin 150 auton joukko havaittiin suurilla parkkipaikoilla Tampereen Ikeassa, Lempäälän Ideaparkissa, Ylöjärven kauppakeskus Elossa ja Pirkkahallissa.

Poliisi kävi tarkkailemassa kokoontumisia mutta ei havainnut mitään huomautettavaa.

Kisa teollisuusalueella

Noin puoliltaöin autojoukko kerääntyi teollisuusalueelle Pirkkalaan.

Videokuvassa näkyy, kuinka kaksi autoa kerrallaan asettuu rinnakkain Jasperintien ja Autokujan risteyksen paikkeille. Niiden välissä on lähettäjä, jonka antaman merkin jälkeen autot kiihdyttävät Jasperintietä kohti Autokeskuksentien risteystä.

Kaksikaistaista Jasperintietä reunustaa toisella puolella kallioleikkaus.

Lähetystä selostava suosikkistriimaaja ja lähetystä seuraavat katsojat arvioivat, kumpi autoista voittaa kunkin parin. Ilta-Sanomien laskujen mukaan kisassa ajettiin yli sata lähtöä. On epäselvää, osallistuivatko samat autot useaan lähtöön.

Videolla näkyy myös, kuinka kilpailua seuraa tien reunalla vähintäänkin kymmenien katsojien sankka joukko.

Aron mukaan väkijoukko oli pääosin jo poistunut, kun poliisi saapui paikalle kello kahden aikoihin sunnuntaiaamuna. Hän arvioi tapahtumia IS:n kuvailun perusteella.

– Kyseessä on vähintään liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kun ajetaan vastakarvaan. Voi olla jopa törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Kiellettyä tämä selvästi on, kun kilpaillaan näin yleisillä teillä, Aro sanoo.

Korona-ajan ilmiö

Valtioneuvosto on rajoittanut koronavirustilanteen takia julkisia kokoontumisia kymmeneen henkilöön. Poliisin tulkinnan mukaan epämuodolliset kokoontumiset eivät kuulu rajoituksen piirin.

– Rajoitus koskee ennalta ilmoitettuja tapahtumia, Aro sanoo.

– Ei ole selvillä, miten tieto näistä on levinnyt. Onko se WhatsApp-ryhmien kautta vai miten.

Aro korostaa, että hän viittaa alkuyön kokoontumisiin. Kiihdytysajot ja niitä seuraneen väkijoukon poliisi olisi hajottanut.

– Kilpailujen järjestäminen yleisellä tiellä on yksiselitteisesti laitonta.

Aron mukaan vastaavia autojen kokoontumisia on ollut Pirkanmaalla jo useana viikonloppuna peräkkäin.

– Kautta aikain on ollut erilaisia kokoontumisia, mutta näin isot kokoontumiset ovat tämän kevään ilmiö. Se saattaa liittyä siihen, että kun ravintolat ovat kiinni, nuoriso keksii aina jotain tekemistä. Varmaan tämä liittyy tähän korona-aikaan, Aro pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?