”Kylpyankalta” näyttävä harvinainen sorsanpoikanen herättää huomiota Espoossa – ”Ei sitä kukaan sorsi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Kylpyankalta” näyttävä harvinainen sorsanpoikanen herättää huomiota Espoossa – ”Ei sitä kukaan sorsi”

Espoon Suomenojalla kuvattu, muusta poikueesta poikkeava sinisorsa on todennäköisesti flavistinen yksilö.

Ahti Kannisto kuvasi sinisorsaperheen Espoon Suomenojalla perjantaina.

16.5.2020 19:58

Espoon Suomenojalla liikkuneet ovat saattaneet viime päivinä törmätä harvinaiseen näkyyn. Seudulla nähdyn sinisorsaemon poikueeseen näyttää eksyneen yksilö, joka muistuttaa väritykseltään sisarustensa sijaan enemmänkin kylpyankkaa tai pääsiäistipua.

Poikueen sai perjantaina ikuistettua kamerallaan Ahti Kannisto, joka kuvaili sorsaperheen keltaista jäsentä hyvinvoivan oloiseksi.

– Hyvin se näyttää kuuluvan porukkaan, ulkonäkö vain poikkeaa muista. Ei sitä kukaan sorsi, se pärjää ihan hyvin siinä missä muutkin, Kannisto kertoo IS:lle.

Kannisto epäilee, että poikanen saattaa olla pedoille muita helpompi maali, koska se erottuu niin selvästi muista. Hän korostaa, ettei ole lintuasiantuntija, mutta arvelee poikkeavan värityksen syyksi flavismia eli keltaisuutta aiheuttavaa värimuunnosta.

Erikoinen pikkusorsa on väritystään lukuun ottamatta samanlainen kuin muutkin poikueen jäsenet.

Flavistiseksi sinisorsaperheen söpöä ”mustaa lammasta” epäilee kuvauksen perusteella myös lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

– Tuollaisia tavataan silloin tällöin. Olen nähnyt kuvia sorsapoikueista, joissa on hyvinkin kirkkaankeltaisia yksilöitä. Niiden höyhenpeitteeseen ei ole muodostunut melaniinia eli tummia väriaineita, vaan sieltä tulevat läpi ainoastaan keltaiset väriaineet, Södersved sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on jokseenkin harvinainen ilmiö.

– Olisinkohan kerran nähnyt itse luonnossa. On se harvinaista, mutta se pistää tietysti silmään, ja ihmiset ilmoittelevat niistä kun niitä tulee vastaan. Mutta ei niitä kovin usein näy.

Södersvedin mukaan keltaiset sinisorsanpoikaset ovat ”väärän näköistä” höyhenpeitettään lukuun ottamatta muutoin normaaleja. Aikuiseksi kasvettuaan flavistiset sorsanpoikaset eivät enää välttämättä erotu joukosta yhtä näkyvästi.

– Yksilöitä ei sillä tavalla pysty seuraamaan, mutta niin kirkkaan keltaisia aikuisia sinisorsia ei ole näkynyt. Yleensä flavistiset yksilöt ovat hailakankeltaisia, mutta vailla näitä tummempia väriaineita edelleen, Södersved sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?