Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen hybridi­strategiaa: ”Uhkaa tulla hyppyri tuntemattomaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen hybridi­strategiaa: ”Uhkaa tulla hyppyri tuntemattomaan”

Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo poistuu pääministerin koollekutsumasta eduskuntapuolueiden puheenjohtajien ja ryhmäjohtajien kokouksesta Säätytalolta Helsingissä 12. maaliskuuta 2020.­

16.5.2020 11:16

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii hallitukselta nopeita toimia taudin hallintakeinojen lisäämiseksi.

Orpon mukaan hallituksen suunnittelemat taudin hallintakeinot niin testauksessa, jäljityksessä kuin suojaamisessa ovat edelleen puutteelliset.

Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina.

– Hallitus on kertonut strategiakseen testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Hyvä näin. Täsmälliset tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi ovat kuitenkin epäselviä ja toimeenpanossa on ollut jatkuvasti ongelmia. Jatkuva pallottelu siitä, annetaanko taudin levitä vai ei, luo epävarmuutta. Hybridistrategiasta uhkaa tulla hyppyri tuntemattomaan, sanoo Orpo.

Orpo vaatii hallitukselta laajempaa testausta sekä selkeää suositusta suojamaskien käytöstä ahtaissa tiloissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Ilman kunnollisia taudin hallintakeinoja on uhkana, että tartuntojen määrä lähtee kasvuun yhteiskunnan avautuessa.

– Koronatestejä on lisättävä ja niihin pääsyä helpotettava. Myös yksityiset yritykset on otettava kunnolla mukaan testien tekemiseen. Jotta testauskapasiteetti saadaan täysimittaiseen käyttöön, on määrätietoisesti ryhdyttävä testaamaan riskiryhmien parissa työskenteleviä henkilöitä. Näin voidaan saada myös oireettomia levittäjiä kiinni, jatkaa Orpo.

– Hallituksen on annettava suositukset siitä, missä tilanteissa meidän kansalaisten olisi käytettävä suojamaskeja, jotta voimme suojata muita ihmisiä. Esimerkiksi joukkoliikenteessä ja vilkkaissa marketeissa meidän on varmistettava, että ne palvelut ovat kaikille turvallisia. Suojamaskeja on saatava lisää myös kuluttajakauppaan, sanoo Orpo.

Orpo kritisoi myös voimakkaasti pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintatapaa, jossa kysymyksiin ei vastata eduskunnassa, vaan niitä varten järjestetään erillinen tiedotustilaisuus, jossa ei ole paikalla kriittistä oppositiota.

– Kansanedustajat kysyivät pääministeriltä hallituksen linjasta tämän viikon torstain kyselytunnilla. Pääministeri vastasi kertovansa siitä medialle perjantain tiedotustilaisuudessa. Minusta tämä on eduskunnan ja parlamentarismin väheksymistä, sanoo Orpo.

Orpon mukaan kokoomuksen koronalinja on taudin aggressiivinen rajoittaminen. Tämä on nopein keino luottamuksen palauttamiseen, ja siten yhteiskunnan ja talouden normalisoitumiseen.

– Meidän linjamme on, että tartuntaluku tulee pitää alle yhden, jolloin tauti hiipuu. Jos luku on yli yksi, tauti leviää, ja silloin se pitää määrätietoisin toimin painaa alas. Pelko taudin leviämisestä on suurempi este talouden avautumiselle kuin rajoitukset. Jos pelkoa taudin leviämisestä ei voiteta, ei Suomi lähde liikkeelle, vaikka rajoitukset poistetaan, sanoo Orpo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?