Yle: Huolto­varmuus­keskuksen irti­sanottua johtajaa Jyrki Hakolaa epäillään rikoksesta maski­kaupoissa – kiistää syyllistyneensä rikokseen

Ylen tietojen mukaan Hakolaa epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä. Hakola kiistää STT:lle syyllistyneensä rikokseen.

Jyrki Hakola.

15.5.2020 16:23 | Päivitetty 15.5.2020 16:53

Ylen tietojen mukaan poliisi epäilee Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) entistä perustuotanto-osaston johtajaa Jyrki Hakolaa luottamusaseman väärinkäytöstä liittyen HVK:n tekemiin maskikauppoihin.

Ylen mukaan Hakola allekirjoitti sopimuksen, kun HVK tilasi maskeja liikemies Onni Sarmasteelta.

Suojainkauppoja koskevan rikostutkinnan tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Laaksonen keskusrikospoliisista ei vahvista Ylen tietoa tai kommentoi epäillyn henkilöllisyyttä.

Jyrki Hakola kiistää syyllistyneensä rikokseen, kertoo STT. Hakola katsoo, ettei ole syyllistynyt rikokseen surullisenkuuluisissa hengityssuojainkaupoissa. Hän kertoi STT:lle asiasta puhelimitse tänään perjantaina.

Hakolan mukaan hän on operatiivisessa johdossa toiminut kuten käskettiin, vaikka hän katsoo, että Huoltovarmuuskeskuksella ei ollut edellytyksiä tehdä laajoja hankintoja nopeassa aikataulussa ja kovan paineen alla.

Hakolaa ei ole vielä kuulusteltu, eikä hän ole saanut poliisilta tietoa mahdollisesta asemastaan tutkinnassa.

Ylen tietojen mukaan poliisi on takavarikoinut Hakolan sähköposteja ja selvittää esimerkiksi viestienvaihtoa, jota on tapahtunut muun muassa Hakolan ja maskeja kaupanneen Sarmasteen välillä.

– Tutkinnassa on takavarikoitu datamateriaalia ja sähköpostilaatikkoja Huoltovarmuuskeskuksesta, tutkinnanjohtaja Laaksonen kertoo.

KRP tiedotti tiistaina tarkastelevansa suojainkauppoja koskevassa esitutkinnassa myös HVK:n yksittäisten työntekijöiden roolia julkisuudessa esillä olleisiin kauppoihin liittyen. KRP kertoi, että poliisi on kirjannut asiassa rikosilmoituksen epäillystä luottamusaseman väärinkäytöstä.

– Selvitämme, onko kyseistä hankintaa tehtäessä toimittu lain ja Huoltovarmuuskeskuksen ohjeistuksen vastaisesti ja siten aiheutettu vahinkoa keskukselle. Epäiltynä on tässä vaiheessa yksi henkilö, krp:n tutkinnanjohtaja Laaksonen kommentoi tiistaisessa tiedotteessa.

Esitutkinnassa selvitetään kauppoja, jossa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten. Tarkastelussa on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastasiko toimitus näiden sopimusten sisältöä.

Tavarantoimittajien osalta poliisi tutkii asiaa epäiltynä törkeänä petoksena, josta epäiltynä on yksi henkilö. Lisäksi toista henkilöä epäillään törkeästä rahanpesusta.

Esitutkinta jatkuu muun muassa materiaalin läpikäynnillä ja kuulusteluilla.

Kohu hengityssuojaimista sai alkunsa, kun Huoltovarmuuskeskus tilasi Kiinasta tarvikkeita koronavirukselta suojautumiseen. Saapunut tavaraerä ei ollut odotetunlainen, sillä hengityssuojaimet eivät soveltuneet sairaalakäyttöön.

Myöhemmin selvisi, että HVK:n mukaan suojaimia voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi hoivayksiköissä.

Maskikohu johti muun muassa siihen, että Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema pyysi eroa.

IS kertoi aiemmin, että myös HVK:n maskikohun seurauksena työvelvoitteesta 11.4. vapautettujen johtoryhmän jäsenten Jyrki Hakolan ja Asko Harjulan työsuhteet ovat päättyneet.

Harjulaa tai Lounemaa ei epäillä rikoksesta.

Työsuhteiden päättymisen vahvisti HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström STT:lle 8. toukokuuta.

– Peruste on käytännössä se, että ei ole noudatettu niitä ohjeita ja määräyksiä näissä hankinnoissa, mitä kuuluu noudattaa. Nämä virheet ovat sattuneet sen seurauksena. Tästä syystä myös toimenpiteisiin on ryhdytty, ja tätä tarkemmin tätä ei tulla millään tavalla avaamaan, Lundström sanoi tuolloin STT:n haastattelussa.

Juttua täydennetty 15.5.2020 klo 16.53.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?