Varusmiehet kertoivat tietoja nuuskan käytöstä – Puolustusvoimissa heräsi huoli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varusmiehet kertoivat tietoja nuuskan käytöstä – Puolustusvoimissa heräsi huoli

Nuuskan käyttö on yleistynyt suomalaisnuorten keskuudessa, ja kyselytutkimuksen perusteella se näyttää yleistyneen myös armeijassa.

Kyselytutkimuksen mukaan noin kolmannes varusmiehistä käyttää nuuskaa.

13.5.2020 12:46

Puolustusvoimat on selvittänyt vuosina 2014–2016 yhdessä keuhkoterveysjärjestö Filha ry:n kanssa varusmiesten tupakkatuotteiden käyttöä ja niihin liittyviä asenteita.

Kyselyistä kävi ilmi huolestuttava piirre varusmiesten tupakkatuotteiden käytöstä. Nuuskaa käyttävät varusmiehet pitävät nimittäin nuuskaamista verrattain terveellisenä vaihtoehtona tupakoinnille. Asia selviää Puolustustutkimuksen vuosikirjasta, joka tarjoaa poikkileikkauksen Puolustusvoimien tutkimustoimintaan.

Tutkimustulosten mukaan nuuskaajien into lopettaa nuuskan käyttö on huomattavasti vähäisempi kuin tupakoitsijoiden halu lopettaa tupakointi. Vuosikirjassa kerrotaan, etteivät nuuskaajat usein tunnista sitä vaaraa, että nuuskan käyttö ja sen yhteiskäyttö tupakan kanssa saattavat johtaa vaikeampaan riippuvuuteen kuin pelkkä tupakointi. Kun nuuskaa pidetään huulen alla jopa useita tunteja, nikotiinia erittyy elimistöön pitkän aikaa.

Kyselystä kävi ilmi myös se, että noin 35 prosenttia tupakoinnin lopettaneista ilmoitti siirtyneensä käyttämään nuuskaa.

Kyselyyn vastanneista varusmiehistä nuuskaa käytti runsas kolmannes. Heistä noin puolet kertoi käyttävänsä nuuskaa päivittäin. Sekä tupakoijien että nuuskaajien määrä lisääntyi kyselyn mukaan varusmiespalveluksen aikana.

– Kaiken kaikkiaan nuuskan käyttö on selvästi nouseva trendi ja käyttäjien määrä on verrattain suuri jo varusmiespalveluksen alussa ja lähenee tupakoinnin tasoa, vuosikirjassa todetaan.

Vuonna 2014 noin 40 prosenttia varusmiehistä tupakoi. Nuuskaa ja tupakkaa käytti samanaikaisesti noin 20 prosenttia vastaajista.

Vuosien 2014–2016 aikana kyselyyn vastasi varusmiespalveluksen alussa 4876 varusmiestä ja lisäksi viidennen palvelukuukauden kohdalla 1636 varusmiestä.

Muun muassa ”denssi” eli Oden’s-nuuska on suomalaisnuorten suosiossa.

Vaikka tupakan ja nuuskan terveyshaitat ovatkin osittain erilaisia, nuuskan käyttö on monilla tavoin haitallista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että nuuska muun muassa aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, se saa aikaan erilaisia vaurioita suuhun sekä kohottaa verenpainetta ja voi johtaa sydämen vajaatoiminnan kehittymiseen. Nuuskan runsas käyttö eli vähintään neljän rasian viikkokulutus myös lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Nikotiinin lisäksi nuuska sisältää noin 2500 erilaista kemikaalia ja yli 20 syöpää aiheuttavaa ainetta.

Puolustusvoimissa on tällä hetkellä käynnissä kaksi tupakoimattomuutta edistävää yhteistyöhanketta Filha ry:n kanssa. Toinen niistä, vuoden 2019 alussa käynnistetty ”Irti nuuskasta” -hanke, on suunnattu varusmiehille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?