Alle kouluikäinen lapsi joutui sairaalaan koronan takia – Erikoislääkäri kertoo, millaisia oireita lapsella oli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Alle kouluikäinen lapsi joutui sairaalaan koronan takia – Erikoislääkäri kertoo, millaisia oireita lapsella oli

Alle kouluikäinen lapsi on tarvinnut sairaalahoitoa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Erikoislääkärin mukaan lapsella oli ollut kahdenlaisia oireita.

Asiantuntijoiden mukaan koronavirustartunta tulee perheeseen lähes aina aikuisten kautta. Kuvassa HUSin lasten infektiotautien erikoislääkäri Harri Saxén.­

12.5.2020 13:29

Alle kouluikäinen lapsi vietiin muutama viikko sitten sairaalaan, missä hänellä todettiin myöhemmin koronavirus.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lasten infektiotautien erikoislääkäri Harri Saxénin mukaan lapsi oli kärsinyt kahdenlaisista oireista.

– Lapsella oli lieviä hengitystieinfektion oireita, eli yskää ja nuhaa. Lisäksi lapsella oli lieviä syömisvaikeuksia, se oli se minkä takia tilannetta haluttiin sairaalassa seurata. Samalla tavalla oltaisiin seurattu, jos kyseessä olisi ollut joku muu virustauti, Saxen kertoo Ilta-Sanomille.

Syömisvaikeudet huolestuttivat.

– Ruoka ei maistunut. Olimme huolissamme, saako lapsi tarpeeksi nesteitä ja kaloreita, Saxén kertoo.

Saxén ei voi tietosuojasäännösten takia kertoa lapsen ikää, sukupuolta tai missä sairaanhoitopiirissä lasta hoidettiin. Lapsi pääsi kuitenkin sairaalasta muutaman päivän hoidon jälkeen ja voi nyt hyvin.

Saxénin mukaan tapaus on harvinainen.

– Tietääkseni tämä oli ensimmäinen alle kouluikäinen lapsipotilas Suomessa, joka joutui koronaviruksen takia sairaalahoitoon.

THL:n mukaan valtaosa lapsista sairastaa koronaviruksen aiheuttaman taudin hyvin lievänä tai kokonaan oireettomana, eivätkä he myöskään tartuta sitä samassa mitassa kuin aikuiset.

Saxénin mukaan lapsen vointia kannattaa seurata samalla tavalla kuin normaaliaikoinakin.

– Sanoisin, että lasta kannattaa seurata ihan samalla tavalla kuin ei-korona-aikaan, eli seurataan lapsen yleisvointia ja syömistä ja vireystilaa ja kuumetta.

– Meillähän on nykyään hyvät puhelinpalvelut, eli jos vanhemmat ovat epävarmoja, niin silloin kannattaa ottaa yhteyttä terveysalan ammattilaisiin.

Koulut avaavat ovensa torstaina 14.5. Tämä ei lääkäriä huolestuta.

– En ole huolissani, koska tiedämme, että lapset saavat hyvin harvoin vaikeita tauteja.

– Kukaan ei voi väittää, etteivätkö tartunnat vähän lisääntyisi kun koulut aukeavat, mutta en ole siitä huolissani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?