Syyttäjä: Omaishoitajana toiminut mies ajoi puolisonsa ottamaan lääkkeiden yliannostuksen ja runsaasti alkoholia – nainen kuoli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyttäjä: Omaishoitajana toiminut mies ajoi puolisonsa ottamaan lääkkeiden yliannostuksen ja runsaasti alkoholia – nainen kuoli

Julkaistu: 12.5. 11:19

Mies on ollut joulukuusta saakka vangittuna.

Liikuntakyvytöntä hoidokkiaan itsemurhassa avustanut omaishoitaja on saanut syytteen avopuolisonsa taposta. Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kahdeksan vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän tapoksi tulkitsema murhenäytelmä tapahtui joulukuussa viime vuonna Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa.

Avopari oli valvonut yhtäjaksoisesti pari kolme vuorokautta. Syyttäjän mukaan omaishoitajana toiminut mies oli tarjonnut liikuntakyvyttömälle avopuolisilleen runsaasti alkoholia. He olivat myös keskustelleet yhteisestä itsemurhasta.

Omaishoitaja oli ilmoittanut puolisolleen tappavansa itsensä. Tämä oli aiheuttanut syyttäjän mukaan päihtyneelle avopuolisolle paineen surmata itsensä välittömästi, sillä omaishoitajansa itsemurhan jälkeen hän ei olisi enää kyennyt siihen ilman tämän apua.

Nainen pyysi avopuolisoaan antamaan hänelle insuliinin ja muut lääkkeet. Omaishoitajamies antoi tälle insuliinia ja muita lääkkeitä moninkertaisesti päiväannoksen ylittävän määrän, sanoo syyttäjä. Nainen piikitti insuliinin itseensä ja otti muut lääkkeet avopuolisonsa hänelle ojentamasta kiposta.

Mies seurasi tapahtumaa sivusta, ei estänyt naista ottamasta lääkkeitä, eikä hälyttänyt tälle apua, vaan meni itse nukkumaan. Vasta herättyään ja havaittuaan avopuolisonsa kuolleen mies soitti hätäkeskukseen.

Syyttäjän mielestä tapahtuman seurauksena menehtynyt nainen ei vakavan mielenterveyden tai tajunnan häiriönsä, univajeensa ja vahvan päihtymystilansa vuoksi ymmärtänyt tekoaan. Tästä syystä hän ei ollut kykenevä päättämään itsensä surmaamisesta.

Syyttäjän käsityksen mukaan mies, keskustelemalla avopuolisonsa kanssa yhteisestä itsemurhasta ja tarjoamalla tälle itsemurhaan tarvittavat aineet, sai syyntakeettomassa tilassa olleen puolisonsa toimimaan oman etunsa vastaisesti, surmaamaan itsensä.

Menettelyllään mies on syytteen mukaan tarkoittanut tappaa puolisonsa tai vähintäänkin pitänyt tämän kuolemaa menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena.

Vaihtoehtoisina syytteinä tapolle syyttäjä esittää törkeän pahoinpitelyn, vaaran aiheuttamisen, heitteillepanon, pelastustoimen laiminlyönnin ja törkeän kuolemantuottamuksen, vaihtoehtoisesti törkeän vammantuottamuksen.

Mies on ollut joulukuusta saakka vangittuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?