Kommentti: Koulujen elämä muuttuu pysyvästi – paluu pelottaa monia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Koulujen elämä muuttuu pysyvästi – paluu pelottaa monia

Opetusministeri Li Andersson kertoi tiistaina koulujen siirtymisestä lähiopetukseen.

Julkaistu: 12.5. 10:10

Kouluissa varaudutaan jo syksynkin epidemiatilanteeseen. Itsestäänselvinä pidetyt asiat muuttuvat pysyvästi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Peruskoulujen lähiopetukseen palataan torstaina. Tämä huolestuttaa montaa vanhempaa. Koulu ei ole sama syksylläkään.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kertoi kouluun paluusta tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna. Hän ja opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen korostivat, että kouluissa noudatetaan nyt turvallisuusmääräyksiä.

Isoissa kouluissa käydään vuoroissa, kädet pestään moneen kertaan, isoja tilaisuuksia ei järjestetä. Näin yritetään välttää tartuntoja. Jos niitä tulee, yksittäisiä koulutiloja voidaan sulkea ja tartuntaketjuja jäljittää.

Varsinkin pienempien koululaisten vanhemmat ihmettelevät, miten tämä onnistuu rasavillien kanssa. Opettajilla on pari seuraavaa viikkoa iso vastuu ja kova stressi.

Pari kevätviikkoa ovat kuitenkin vasta harjoittelua. Epidemiauhan oletetaan olevan päällä myös syksyllä. Silloin samoja toimia jatketaan. Anderssonin mukaan valmistellaan lainmuutosta, jolla siirtyminen etäopetukseen tautitilanteen mukaan tapahtuisi vaivattomimmin.

Kouluja avataan nyt useissa maissa, kun koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia poistetaan. Suomen kannalta on hyvä, että voidaan seurata hiukan aiemmin koulunsa avanneiden Tanskan ja Norjan kokemuksia. Toistaiseksi ne ovat olleet hyviä. Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireet tulevat esiin useiden päivien viiveellä tartunnasta, ja tarkkuutta vaaditaan.

Yhdysvalloista kuitenkin kuuluu huonoja uutisia. Erityisesti New Yorkissa on tehty uusia havaintoja, että koronavirus voi olla vaarallinen myös lapsille. Heillä tauti olisi toisenlainen kuin iäkkäillä. Tapaukset ovat harvinaisia ja tiedot alustavia. Syksyllä niistäkin tiedetään enemmän.

Koulujen avaamiseen sisältyy monimutkaisia pulmia. Ne voivat muuttaa opetusta ja koululaisten kohtaamista pysyvästi. Sama voi olla aikuistenkin edessä asioissa, joita on pidetty itsestäänselvyyksinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?