Porkkalantiestä tuli motoristien elämyspuisto, poliisi huolissaan: ”Hirvittää paikallisen asukkaiden puolesta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porkkalantiestä tuli motoristien elämyspuisto, poliisi huolissaan: ”Hirvittää paikallisen asukkaiden puolesta”

”Tulet sivutieltä ja kuvittelet, ettei ketään ole tulossa, kun ketään ei näy..”

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolissaan Porkkalantielle pesiytyneestä holtittomasta liikennekulttuurista.

11.5.2020 18:02

Länsi-Uudenmaan poliisi on huolissaan Porkkalantielle pesiytyneestä holtittomasta liikennekulttuurista.

Ikivanhasta idyllisestä ja luonnonläheisestä maantiestä on tullut tiettyjen ominaisuuksiensa vuoksi motoristien sosiaalisessa mediassa ylistämä kokemushakuisten vauhtikallojen elämyspuisto.

– Minua hirvittää niiden ihmisten puolesta, jotka asuvat tien varressa, sanoo komisario Ilkka Kantola.

Porkkalantie on noin 20 kilometriä pitkä ja vie Kirkkonummen Tolsasta Porkkalanniemen kärkeen. Sen päässä asuvat muun muassa kilpa-autoilija Kimi Räikkönen ja entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn, joka aikoinaan lensi Hornetilla, tosin pelkääjän paikalla.

Tie on kiemurtelee vanhojen tilusrajojen ja peltojen keskellä ja on maastoltaan mäkinen. Se muistuttaa mutkiltaan ja profiililtaan erehdyttävästi perinteistä kilparataa. Ja siitä onkin ikävä kyllä kyse.

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti maanantaina rajuista ylinopeuksista, kuten 192 km/t Turunväylällä ja 178 km/t ja 152 km/t Länsiväylällä. Tiedote päättyi hiukan vaatimattomampiin ylinopeuksiin:

”Lisäksi Kirkkonummella Porkkalantiellä eri päivinä mitattiin nopeuksia 119 km/h, kaksi kpl 120 km/h ja 125 km/h, kaikki 60 km/h rajoitusalueella.”

Kysymys ei ollut sattumasta kuin siltä osin, että tällä kertaa ylinopeuksista jäi kiinni vain henkilöautojen kuljettajia.

– Pojat kävivät siellä viikonloppuna joka päivä, mutta jos siellä oltaisiin aamusta iltaan, tulisi kymmeniä yhtä kovia vetoja, Kantola sanoo.

Porkkalantien varressa on paljon asutusta ja vanhoja kyliä, joiden kohdilla on alennetut nopeusrajoitukset.

Poliisi tuntee hyvin Porkkalantien synkän tilanteen, ja syyn siihen.

– Siellä on tuore asfaltti, hyväkuntoinen tienpinta ja isoja mutkia, Kantola kertoo.

– Netissä on näitä palstoja, joissa motoristit kyselevät, missä on kivoja baanoja, joilla saa ajoelämyksiä ja voi nauttia vauhdin hurmasta.

Porkkalantie on yksi suositelluista kohteista, muitakin Kantolan mukaan on.

– Siellä saa tunteen, jossa maisemat vilahtelevat nopeasti ohi kuin formulakuskilla, Kantola sanoo.

– Eihän se moottoritiellä tunnu kuljettajan mielestä miltään ajaa 140 tai 160 km/t, mutta siellä (Porkkalantiellä) saa kyydissä olijat helposti pelkäämään.

Paikallisille asukkaille ja hurjastelijoille itselleenkin Porkkalantien muuttuminen kilparadaksi on hengenvaarallista.

– Tulet sivutieltä ja kuvittelet, ettei ketään ole tulossa, kun ketään ei näy, ja sitten sieltä alkaa lykätä nokkaa 140 km/t, kyllä se on..., Kantola huokaa.

– Kun mennään tuollaisia vauhteja, pitäisi olla varmaa, ettei kukaan tule vastaan eikä eteen sivutieltä. Siinä joudutaan oikomaan mutkia ja kun pyörä on 45 asteen kulmassa kallellaan...

– Jos siinä joutuu väistöliikkeen tekemään, niin eihän se onnistu.

Kantolan mukaan kesäaikaan moottoripyöräilijät ovat suurin murhe.

– Siellä on kahvikioski, jossa saattoi olla yhtä aikaa toista kymmentä motoristia jäätelöllä ja kahvilla, ja sitten lähdetään...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?