Jopa 68% ei peseydy ennen saunaan menoa – tällaista on IS:n jättikyselyyn vastanneiden suomalaisten saunominen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jopa 68% ei peseydy ennen saunaan menoa – tällaista on IS:n jättikyselyyn vastanneiden suomalaisten saunominen

IS:n lukijat kertoivat jättikyselyssä omista saunakokemuksistaan. Saako saunaan mennä uikkareissa? Entä täytyykö peseytyä ennen saunaan menoa?

Ilta-Sanomien 28–30. huhtikuuta tehtyyn saunakyselyyn vastasi 24 510 suomalaista.­

10.5.2020 16:08

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa. On järvenrantasaunoja, kotisaunoja, taloyhtiöiden saunoja, perinteisiä savusaunoja ja uimahallien yhteissaunoja.

Sauna koskettaa suomalaisia. Siitä kertoo sekin, että Ilta-Sanomien 28–30. huhtikuuta tehtyyn saunakyselyyn vastasi 24 510 suomalaista.

Kyselyn mukaan jopa 81 prosenttia suomalaisista omistaa oman saunan.

Löylyissä myös viihdytään parhaimmillaan useita kertoja viikossa. Kyselyssä 30 prosenttia kertoi saunovansa vähintään kolme kertaa viikossa.

Saunaan liittyy myös tärkeitä kirjoittamattomia sääntöjä. Kiihkeimmin suomalaiset tuntuvat suhtautuvan siihen, saako saunaan mennä peseytymättä ja etenkin siihen, saako lauteilla istua uimapuku päällä.

IS:n kyselyyn vastanneista jopa 68 prosenttia ei peseydy ennen saunaan menoa.

Kyselyssä moni lukija kertoikin kamalasta saunakokemuksestaan, johon liittyy esimerkiksi peseytymättömyys.

Kyselyssä 56 prosenttia oli sitä mieltä, että saunaan mennään alasti, ei uimapuku päällä.

Sekasaunatkin herättivät kyselyssä tunteita.

– Minut yritettiin pakottaa sekasaunaan tulevan aviomieheni kavereiden ja näiden naisystävien kanssa. Kieltäydyin, joten minut leimattiin tiukkapipoksi ja ilonpilaajaksi. He kun olivat aina sekasaunoneet yhdessä. Yök, kertoi 54-vuotias nainen.

IS:n kyselyssä 65 prosenttia oli miesten ja naisten omien saunavuorojen kannalla. 35 prosentin mielestä sekasauna oli mieluisampi vaihtoehto.

Myös saunan oikea lämpötila jakoi mielipiteitä. Suurin osa, eli 43 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että hyvä lämpötila olisi 80 astetta. Osa piti myös tulikuumista löylyistä: 14 prosenttia oli sitä mieltä, että saunominen on parasta yli 90 asteen kuumuudessa.

Kyselyssä ylivoimaisesti suosituin saunajuoma oli olut. 50 prosenttia vastaajista piti sitä parhaimpana löylyjuomana. Vettä kertoi suosivansa 13 prosenttia suomalaisista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?