1,2 miljoonaa euroa – Hävittäjä-ässä Magnussonin Mannerheim-risti ja muita mitaleja huutokaupattiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

1,2 miljoonaa euroa – Hävittäjä-ässä Magnussonin Mannerheim-risti ja muita mitaleja huutokaupattiin

Kenraalimajuri ja Mannerheim-ristin ritari Gustaf Erik Magnussonille kuuluneita arvokkaita tavaroita huutokaupattiin lauantaina kovaan hintaan.

Hävittäjälentäjiä Hirvaksessa ja Brewster-hävittäjä kesäkuussa 1942.

10.5.2020 15:06 | Päivitetty 10.5.2020 16:41

Lauantaina nähtiin harvinaista huutokauppahistoriaa, joka kietoutuu Suomen itsenäisyyden sotahistorian tärkeimpiin vaiheisiin.

Kenraalimajuri ja Mannerheim-ristin ritari Gustaf Erik Magnussonille kuuluneita arvokkaita tavaroita, kuten kunniamerkkejä oli huutokaupattavina Suomen Numismaattisen yhdistyksen järjestämässä huutokaupassa lauantaina 9.5.

Huutokaupan sivuston mukaan tavaroiden pohjahinta oli 50 000 ja myyntihinta oli 1,2 miljoonaa euroa, mikä on huomattavan iso summa alan huutokaupoissa.

Ilta-Sanomat kysyi kaupasta Suomen Numismaattiselta Yhdistykseltä, joka ilmoitti, ettei se kommentoi kauppaa millään tavalla.

Suomen Numismaattinen Yhdistys on perustettu vuonna 1914. Yhdistyksen tarkoitus on yhdistää rahojen ja mitalien sekä muiden numismatiikan alaan kuuluvien esineiden tutkijoita ja keräilijöitä sekä edistää numismaattista tiedettä ja Suomen mitalitaidetta.

Kuka oli Gustaf Erik Magnusson?

Gustaf Erik Magnusson (8.12.1902– 27.12.1993) toimi toisessa maailmansodassa Lentolaivue 24:n ja Lentorykmentti 3:n komentajana. Hän lensi 158 sotalentoa. Hänen lempinimensä oli Eka.

Huutokaupan sivustojen mukaan myynnissä oli muun muassa Suomen Leijonan ansioristi ja joukko-osastotunnuksia ja muita merkkejä.

Tavaroihin kuului Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti numero 129, alkuperäisessä rasiassa ja ristin myöntökirja.

Mannerheim-ristillä on maastavientikielto.

Kauppaan kuului muitakin harvinaisuuksia, kuten Vapaudenristin 1. luokan risti miekkojen kera, alkuperäisessä rasiassa ja sen myöntökirja.

Mittava lista varusesineitä

Lisäksi oli erillisenä kohteena myytävänä univormuja ja varusesineitä pohjanhintaan 3 000 euroa. Niiden myyntihinta oli 500 000 euroa

Niistä yksi oli hyväkuntoinen upseerin päällystakki m/22 everstin arvomerkeillä. Se oli teetetty Helsingissä Sotilaspukimo Seligsonilla, jota myös Carl Gustaf Mannerheim käytti.

Samoin kohteeseen kuului muun muassa Ilmavoimien virkapuku eli takki everstin arvomerkeillä ja kunniamerkkinauhoilla sekä kahdet housut.

Lisäksi oli myynnissä upseerin saappaat, upseerin pehmytpäällinen lippalakki, Ilmavoimien turkislakki m/22 ja Ilmavoimien kesälakki m/39 nahkahihnalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?