Risto joutuu maksamaan elatusmaksuja lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole – nyt myös poliitikot heräsivät: ”Onhan toi huutava vääryys” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Risto joutuu maksamaan elatusmaksuja lapselle, jonka biologinen isä hän ei ole – nyt myös poliitikot heräsivät: ”Onhan toi huutava vääryys”

29 kansanedustajaa jätti lakialoitteen nykyisen isyyslain kumoamiseksi. Aloitteen pontimena on IS:n uutisoima Riston tapaus.

Riston tapaus puhuttaa eduskunnassa.­

10.5.2020 7:06

Isyyslaki herättää monissa kansanedustajissa kummastusta.

Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että mies voi jäädä tahtomattaan virallisissa asiakirjoissa lapsen isäksi ja siten myös elatusvelvolliseksi, vaikka ei olisi lapsen biologinen isä. Tähän seikkaan kansanedustajat vaativat muutosta.

Jukka Kopra (kok) ja 28 muuta kansanedustajaa jättivät huhtikuun lopulla lakialoitteen nykyisen isyyslain kumoamiseksi. He haluaisivat laista pois määrittelyn, jonka aikana kanne isyyden kumoamiseksi pitäisi nostaa.

Nykyisen lain mukaan kanne avioliiton aikana todetun isyyden kumoamisesta pitäisi nostaa kahden vuoden sisällä lapsen syntymästä. Jos miehen isyys on vahvistettu tunnustamisen perusteella, kanne pitää laittaa vireille kahden vuoden kuluessa siitä, kun isyys on vahvistettu.

– Aloitteella on kaksi tavoitetta: virheellisten isyyssuhteiden korjaaminen ja perhe-elämän suojaaminen. Ei-biologinen isyys voi paljastua lapsen ollessa minkäikäinen tahansa, ja siksi isyyden kumoamisen määräaika on poistettava, lakialoitteessa kirjoitetaan.

– Juridisten velvoitteiden lisäksi tällaisissa tapauksissa on huomioitava myös asianosaisille aiheutuvat henkiset kärsimykset ja niistä selviäminen, lakialoitteessa todetaan.

Nykyisen lain mukaan isyyden kumoamiskanne voidaan nostaa määräajankin jälkeen, mikäli siihen on ”erittäin painava syy” tai kannetta ei ole voitu nostaa laillisen esteen takia.

Tämä lainkohta on kuitenkin hyvin tulkinnanvarainen, kuten IS:n uutisoimasta Riston tapauksesta kävi ilmi. Risto yritti kumota isyyden, mutta hän myöhästyi parilla kuukaudella.

Risto myöhästyi kertomansa mukaan sen takia, koska hän oli järkyttynyt silloisen vaimonsa pettämisestä, joka tuli yllätyksenä. Yllätys oli yhtä lailla myös se, kun isyystestistä paljastui, ettei kauan toivottu poika ollutkaan Riston. Kriisi vaikutti Riston terveyteen ja työkykyyn, eikä hän kyennyt toimimaan rationaalisesti. Se ei ollut oikeuden mielestä kuitenkaan riittävä syy kumoamiskanteen myöhässä toimittamiselle.

Lain ja virallisten pöytäkirjojen mukaan Risto on siten yhä pojan isä, minkä takia hän on elatusmaksuvelvollinen. Helsingin käräjäoikeudessa Risto määrättiin maksamaan 307,53 euron kuukausittaiset elatusmaksut, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Näin ollen Riston pitäisi maksaa vuosien saatossa yli 47 000 euroa. Lapsi täyttää tänä vuonna kuusi vuotta.

Risto sai Helsingin hovioikeudelta kuitenkin jatkokäsittelyluvan, ja siten asia on yhä vireillä.

Kansanedustaja Jukka Kopra myöntääkin, että Riston tapaus oli yhtenä pontimena lakialoitteelle, jonka hän laittoi aluille. Kopra on kuullut myös muutamista vastaavankaltaisista tapauksista, mitkä pönkittivät aloitetta.

– Onhan toi huutava vääryys. Jos kansanedustajan tehtävässä voi tämmöisiä inhimillisiä tragedioita jatkossa estää, niin totta kai mielellään sitten tekee niin.

– Tässä esimerkkitapauksessa tämä henkilö ei ole kyennyt sen määräajan sisällä tuomaan selkoa tähän asiaan, ja on näin ollen väärin perustein tuomittu isäksi. Olisi kohtuullista, että tämmöiset inhimilliset syyt eivät näin kovin vaikuttaisi siihen tuomioon, joka tässä tapauksessa on väärä, Kopra toteaa.

Hänen mukaansa kahden vuoden määräaika ei ole myöskään enää perusteltua, koska nykyään isyys voidaan selvittää helposti isyystesteillä.

– Tämmöisessä tapauksessa, jossa tekniikan avulla voidaan kiistatta osoittaa, miten se asia on, niin kyllähän oikeusjärjestelmän pitää aina tämmöinen faktatieto ottaa vastaan ja tehdä ratkaisut faktatiedon pohjalta, Kopra alleviivaa.

Aiemmin helmikuussa kansanedustaja Mari Rantanen (ps), joka on myös Kopran lakialoitteen yksi allekirjoittajista, jätti oikeusministeri Anna-Maja Henriksonille (r) kirjallisen kysymyksen Riston tapauksen tiimoilta. Rantanen kysyi, muuttaako hallitus lainsäädäntöä isyyden kumoamisen tai tunnustamisen suhteen.

Henriksson vastasi, että pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmassa äitiys- ja isyyslait aiotaan yhdistää vanhemmuuslaiksi, jonka yhteydessä isyyden kumoamiskanteeseen liittyvä määräaikasäännös otetaan arvioitavaksi. Ministerin mukaan tarkoitus on, että lakiesitys olisi eduskunnan käsittelyssä ensi vuoden keväällä.

Myös Päivi Räsänen (kd) jätti yhdessä puoluetovereidensa Sari Essayahin ja Sari Tanuksen kanssa kirjallisen kysymyksen Riston tapauksen tiimoilta Henrikssonille tällä viikolla.

– Aikooko hallitus muuttaa isyyden kumoamista koskevia määräaikoja, joilla voidaan korjata myös takautuvasti virheellisiä isyyksiä? Onko hallitus tietoinen, että vaatimus tehdä isyyden kumoamiskanne kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä on tosielämän tilanteet huomioon ottaen liian jäykkä ja vaatii kohtuullistamista? kirjallisessa kysymyksessä kysyttiin

– Tiedostaako hallitus, että lainsäädännöllinen este ajaa isyyskannetta kanneajan umpeen kulumisen vuoksi voi merkitä perus- ja ihmisoikeuksien loukkausta? kirjallisessa kysymyksessä jatkettiin.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat eivät ole mukana Kopran aluille panemassa lakialoitteessa.

Jutussa esiintyvän Riston nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?