Näe Suomen taiteen kultakauden rakastetuimmat klassikot – Ateneumin johtaja esittelee näyttelyn helmet videokierroksella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näe Suomen taiteen kultakauden rakastetuimmat klassikot – Ateneumin johtaja esittelee näyttelyn helmet videokierroksella

Ateneum on maan tunnetuin taidemuseo ja Suomen taiteen koti. Koronapirulainen on sulkenut 132-vuotiaan rakennuksen, mutta ISTV sai luvan kuvata museon aarteita.

8.5.2020 18:11

Kyseessä on Ateneumin kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina, joka näyttää rakastetuimmat klassikot uudessa valossa, uudelleen ryhmiteltynä.

Niiden ihastelu tekee näinä korona-aikoina hyvää sekä sielulle että ruumiille.

ISTV toteutti näyttelykierroksen kahden tunnin suorana lähetyksenä – ja mikä parasta asiantuntijaoppaana toimi Ateneumin taidemuseon johtaja Marja Sakari. Toimittaja on ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

  • Tallenne tuosta ISTV:n suorasta lähetyksestä on katsottavissa tämän artikkelin pääkuvasta.

Johtaja Marja Sakari valitsi mitkä kultakauden mestariteokset hän esitteli lähemmin. Niitä kertyi useita kymmeniä ja hänen opastuksensa oli täynnä mielenkiintoisia anekdootteja ja yksityiskohtia.

Hugo Simberg, Haavoittunut enkeli

Albert Edelfeltin, Kuningatar Blanka

Koska oltiin Ateneumissa, nimikkeet olivat tätä luokkaa: Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli sekä Iltaa kohti, Albert Edelfeltin Pariisin Luxembourgin puistossa, Lapsen ruumissaatto sekä Kuningatar Blanka, Helene Schjerfbeckin Toipilas, Haavoittunut soturi hangella sekä Omakuva, Eero Järnefeltin Kaski (Raatajat rahanalaiset) ja Maisema Kolilta, Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-sarja sekä Démasguée, Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot, Werner Holmbergin Maantie Hämeessä, Magnus Enckellin Herääminen ja monta, monta muuta.

Vuodesta 1809 eteenpäin

Suomen taiteen tarina johdattaa kävijän läpi taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle asti.

Tarina kytketään myös kansainväliseen kehitykseen ja laajempiin yhteiskunnallisiin tapahtumiin.

Eero Järnefelt, Kaski (Raatajat rahanalaiset)

Helene Schjerfbeck, Toipilas

Esillä ovat rinta rinnan kotimaisten töiden kanssa kansainvälisiä mestareita, kuten Vincent van Gogh, Edvard Munch, Paul Cézanne, Marc Chagall, Paul Gauguin, Le Corbusier, Amedeo Modigliani ja moni muu.

Museo aukeaa 2. kesäkuuta

Marja Sakari toivottaa yleisön tervetulleeksi Ateneumin taidemuseoon 2. kesäkuuta.

Hänen mukaansa koronan aiheuttamia rajoituksia ja säädöksiä noudatetaan tarkasti, joten yleisön on turvallista vierailla museossa. Aukioloajat poikkeavat normaalista, ja niistä tiedotetaan hyvissä ajoin ennen h-hetkeä.

Ferdinand von Wrightin, Taistelevat metsot

Ateneumin johtaja Marja Sakari on ollut tehtävässään joulukuusta 2018.

Sitä ennen hän toimi Kiasman nykytaiteen museon intendenttinä ja Suomen Ranskan-instituutin johtajana. 1990-luvulla hän työskenteli Ateneumissa kuvataiteen keskusarkiston tutkijana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?